SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Mimarî Unsur Olarak Avlu

Onur Şimşek

14 Mart 2015 Cumartesi 15:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında Onur Şimşek’i misafir ediyor. Şimşek’in master ve doktora tezlerini Mimarî Unsur Olarak Avlu üst başlığıyla dinleyeceğimiz program 7 ve 14 Mart tarihlerinde iki oturum olarak düzenlenecek.

7 Mart tarihinde Şimşek’in Viyana Teknik Üniversitesinde yaptığı doktora tezini "Selçuklu Örneğinde Avlu” başlığıyla dinleyeceğiz. Bu araştırmada Büyük Selçuklu Devleti’nin Orta Asya’da başlayan ve Horasan üzerinden Anadolu’ya kadar uzanarak gelişen Türk-İslam kimliğinin mimariye yansıması ve Selçuklu mimarisinin merkezi temel ögesi olan avlu “boşluk" kavramından yola çıkılarak "mimarlık psikolojisi”  terminolojisinin desteğiyle sunulmaktadır.

14 Mart tarihindeki oturumda ise Şimşek’in “Bir Proje: Bosna Hersek’te Avlulu Mahalle” başlıklı master tezini konuşacağız. Saraybosna’da Osmanlı Imparatorluğu’nun yerleştirdiği avlulu yaşam kültürü 400 yıllık bir  gelişmeden sonra Avusturya-Macar ve akabinde komünist dönemlerinde terkedilmiştir. Avlu merkezli mimarinin ve toplumsal yaşamın yeniden düşünülmesiyle canlandırılmasını hedefleyen proje Viyana Güzel Sanatlar Akademisinde Master Mezuniyet Projesi olarak hazırlanmış ve büyük ilgiyle karşılanmıştır.

Kırkambar Tez-Makale Sunumu

Mimarî Unsur Olarak Avlu

Onur Şimşek*

Selçuklu Örneğinde Avlu

7 Mart 2015

15.00

Araştırma II Salonu

Bir Proje: Bosna Hersek’te Avlulu Mahalle

14 Mart 2015

15.00

Araştırma II Salonu

*1982 de Salzburg’ta doğdu. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Mezuniyetinin ardından Viyana’da serbest Yüksek Mimar olarak projeler yaptı ve Viyana Teknik Üniversitesinden Doktora ünvanını aldı. Eylül 2014 de Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesinde göreve başladı. Viyana Üniversitesinde Felsefe eğitimine devam eden Onur Şimşek, Avlu, Selçuklu Mimarisi, Türk Mimarisi, Mimarlık Felsefesi, Mimarlık teorisi ve kritiği, Etik-Estetik, Doğa-Teknoloji-Mimarlık,  İslam Estetiği gibi konularda araştırmalarına devam etmektedir, Almanca, İngilizce ve Arapça bilen Şimşek, evli ve iki çocuk babasıdır.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.