TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

XI. Asırda Endülüs'te İlmî Hayat

C. Ersin Adıgüzel

9 Kasım 2016 Çarşamba 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

XI. Asırda Endülüs'te İlmî Hayat
C. Ersin Adıgüzel

09 Kasım 2016 17:00

Kasım ayı tez-makale sunumlarında konuğumuz Ersin Adıgüzel* Hocamız ile XI. Asırda Endülüs’teki ilmi hayat hakkında hazırlamış olduğu doktora tezi** üzerine konuşacağız. Söz konusu dönem Endülüs siyasî tarihi açısından buhran dönemidir. V/XI. yüzyıla girilirken Endülüs Emevî Devleti’nin güçlü bir siyasî yapıya sahip olduğu fakat 399/1009’da Halife II. Hişam’ın azledilmesiyle başlayan süreçte özellikle Kurtuba ve çevresinin hem siyasî hem de sosyal bir kırılmanın yaşadığı ve bunun da Endülüs Emevî Devleti’ni çöküşe sürüklediği görülmektedir. Her ne kadar siyasî ve içtimaî açıdan Endülüs’te tahribat yaşanıyor olsa da, özellikle bu dönemde ilmî faaliyetler açısından önemli gelişmeler yaşanmıştır. Ersin Hocamız, dönemin ilim hayatının genel bir panoramasını sunmayı ve ilim adamlarının yapmış oldukları çalışmalarda dönemin siyasî olaylarının ve idarecilerin himayelerinin ne ölçüde etkili olduğunu ele alacaktır. Ayrıca, V/XI. yüzyılda Endülüs’te yapılan çalışmaların hem İslâm dünyasındaki hem de Batı’daki gelişmeler üzerinde ne ölçüde tesirinin bulunduğuna değinilecek olan sunumda söz konusu dönem mirasının medeniyet tarihi açısından önemi üzerine bir tartışma geçekleştireceğiz.

 

*Dr., İstanbul Üniversitesi, Tarih Bölümü.

**C. Ersin Adıgüzel, “XI. Asırda Endülüs'te İlmî Hayat”, İÜ, SBE, Doktora Tezi, İstanbul, 2016.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 92. sayısı 82-83 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/270/1644/xi_asirda_endulus_te_ilmi_hayat

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.