Türk Sineması Araştırmaları Projesi

2 Ekim 2013 Çarşamba

Türk Sineması Birikimine Yeniden Bakmak

Sinemanın bu coğrafyaya giriş tarihi sinemanın doğusunun bir yıl sonrasına, 1896’ya denk gelir. Ancak, Türk Sineması’nın kaynaklarını ve ilk belgelerini koruma çabaları, sinema tarihi konusundaki çalışmalar oldukça geç bir tarihte başlamıştır. Dağınık halde bulunan bu az sayıdaki bilgi ve belgelere erişim sınırlıdır. İlerleyen yıllarda da Türk Sineması ile ilgili tüm alanları kapsayacak sistematik bir çalışmaya rastlanmaz. Her türlü zorluğa rağmen Türk Sineması’nın yaklaşık yüz yıldır ortaya koyduğu birikimin tespit edilmesi oldukça önemlidir. İşte bu ihtiyaca binaen Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yürütülen Türk Sineması Araştırmaları (TSA) projesi, Türk Sineması çatısı altına hayat bulan tüm filmler, kişiler, kitaplar, dergiler, makaleler, röportajlar ve tezlerin birbiriyle ilişkilendirilerek sistematik bir şekilde ele alındığı geniş, kapsamlı bir tespit, temin ve tasnif çalışmasıdır. Proje sonucunda bu başlıklarla ilgili künye bilgilerinin paylaşılacağı TSA veritabanı, Türk Sineması gündeminin yakından takip edilebileceği bir portal web sitesi üzerinden yayınlanacaktır. Buna paralel olarak proje kapsamında temin edilen materyallerle TSA Arşiv Birimi oluşturulacaktır.

TSA projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 2. Dönem Mali Destek programları arasında yer alan “Yaratıcı Endüstrilerin Geliştirilmesi-Kar Amacı Gütmeyenler” programı kapsamında başarılı bulunarak destek almaya hak kazanmıştır. 1 Eylül 2013 itibariyle başlayan proje, İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığı ile yürütülmektedir. 

http://www.tsa.org.tr

Katalog için tıklayınız.

                                                                      

Bilim ve Sanat Vakfı
Hacı Kadın Mah. Vefa Cad. No: 41, 34134
Vefa, İstanbul
Tel: +90 212 528 22 22
Faks: +90 212 513 32 20

E-posta:bilgi@tsa.org.tr
facebook:  https://www.facebook.com/tsaproje
twitter: https://twitter.com/tsa_proje

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.