SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Yahya Kemal'de Manzaranın Fethi

Habil Sağlam

16 Nisan 2016 Cumartesi 15:00 Salon: ARAŞTIRMA II SALONU

Yahya Kemal’in edebi faaliyetinin zeminini İstanbul manzarası oluşturur. Bu şüphesiz şair hakkında varılabilecek en genel yargılardan birisidir. Fakat Türk edebiyatında şehri ilk kez manzara olarak gören ve tasvir edenin aslında Yahya Kemal olduğunu ileri sürersek hem Türkçede modern edebiyatın oluşum sürecini hem de görsel alışkanlıkların başkalaşımını yakından ilgilendiren radikal bir kırılma noktasına dikkat kesilme fırsatı yakalarız. Yahya Kemal, spesifik bir mekân algısı ve görme biçimi gerektiren manzara fenomenine olan dikkatini Paris’teki öğrencilik yıllarına ve burada tecrübe ettiği Batılı varoluş tarzına borçludur. Biyografik veriler, düşünsel etkileşimler ve elbette şiirleri ışığında Üsküp, Selanik, İstanbul ve Paris arasında şekillenen şehir algısına yoğunlaşarak şairin eserlerine farklı bir perspektiften bakmanın deneneceği bu sunumda manzaranın kimlik kurucu fonksiyonu ve öznelliğin oluşumuna tesirleri üzerinde durulacaktır.

 

Habil Sağlam: 1990 yılında Tokat’ta doğdu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden 2012’de mezun oldu. Master eğitimini L'École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS) Dil ve Sanatlar bölümünde “Yahya Kemal’de İstanbul Manzarası” konulu teziyle tamamladı. Şu anda Institut National des Langues et Civilisations Orientales’da (INALCO) doktora eğitimine devam ediyor.

 

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.