TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Dînî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Hekim Dayanışması: Kahve Örneği

Şükrü Özen

28 Ekim 2013 Pazartesi 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak birincil kaynakların okunması/tartışılması düşüncesiyle düzenlediğimiz Tarih Okumaları başlıklı toplantılar serisinin 2013-2014 sezonunu Osmanlı ulemasının yazdığı risalelere ayırıyoruz. Dinî gerekçeler ve ihtiyaçlara binaen ortaya çıkan bu metinleri, tarihi bağlamla irtibatları kurularak ya da tarihî meseleleri İslamî ilimler bağlamına oturtarak tartışmanın gerek metinlerin daha iyi anlaşılması gerekse daha sağlıklı bir tarihçiliğe zemin hazırlayacağı düşüncesi ile başladığımız bu serinin ilk oturumunda Şükrü Özen* hocamız ile “Sağlık Konularında Dinî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Tabip Dayanışması: Kahve Örneği”** başlıklı makalesi üzerinden hem genel olarak bu meseleyi hem de özel olarak bu çerçevede telif edilen kahve risalelerini tartışacağız.  

*Prof. Dr., Yalova Üniversitesi,  Temel İslâm Bilimleri Bölümü.

** Şükrü Özen, “Sağlık Konularında Dinî Hükmün Belirlenmesinde Fakih-Tabip Dayanışması: Kahve Örneği”, 38. Uluslar arası Tıp Tarihi Kongresi Bildiri Kitabı, Ankara 2005, II, 699-736.

 

 

Bu programın, BSV Bülten'in 83. sayısı 94-96 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini okumak için tıklayınız...

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.