SAM SEMINARS

Edebiyat Sosyolojisi

Yalçın Armağan

Edebi metnin üretim, dolaşım ve kabul süreçlerinin yanı sıra edebiyat alanının oluşumunu da inceleyen edebiyat sosyolojisi, metin merkezli yaklaşımların baskın konumu nedeniyle edebiyat eleştirisinin çeperinde kalmıştır. Edebiyat sosyolojisi; yazarın eğitimi ya da sınıfsal kökeni, yayıncının tercihleri, metinlerin dağıtım koşulları, kitapların satış rakamları, okurun beğenisi gibi doğrudan edebi metnin estetik yanıyla ilgili olmayan konuları ele aldığı için metni “kendi kendine yeterli bir bütün” kabul ederek estetik özerkliği önceleyen eleştirel yaklaşımların karşısında konumlanmıştır.

Estetik kıymetin ne olduğunu değil, nasıl belirlendiğini anlayabilmek için edebi metnin toplumsal boyutunu ayrıntılı biçimde incelemek gerekir. Metin merkezli yaklaşımın aksine edebiyat sosyolojisi, “edebiyat kültürü”nün metinlerden ibaret olmadığını görmeye imkân sağlar.         

Bu seminerde yazar-metin-yayıncı-okur arasındaki ilişkilere odaklanarak edebiyatın toplumsal boyutuyla ilgilenen edebiyat sosyolojisinde ortaya çıkan farklı yaklaşımlar incelenecektir. Dört haftalık seminerin ilk iki haftasında teorik meseleler tartışmaya açılacak, son iki haftasında ise Türkiye’deki yazar, yayıncı ve okur profilinin oluşumu, edebiyat alanının şekillenmesi ve edebi metinlerin kanonlaşma süreci ele alınacaktır.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ÇEVRİMİÇİ 20.10.2021 19:00 1 Yalçın Armağan
ÇEVRİMİÇİ 27.10.2021 19:00 1 Yalçın Armağan
ÇEVRİMİÇİ 3.11.2021 19:00 1 Yalçın Armağan
ÇEVRİMİÇİ 10.11.2021 19:00 1 Yalçın Armağan

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.