ROUNDTABLE MEETINGS

Sanat ve Felsefe İlişkisinde Güzel’in Güncelliği

Zeynep Gemuhluoğlu

3 Mart 2011 Perşembe 18:30 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Sohbet programımız kapsamında Mart ayında Zeynep Gemuhluoğlu ile "Sanat ve Felsefe İlişkisinde Güzel'in Güncelliği"ni konuşacağız. Söyleşide, kuramsal ayrıntılara girmeksizin “güzel”in, her dönemde, içinde kalınacak bir anlam dünyası değil, fakat daima kendi ötesini görünür kılan bir bakış açısına dönüşmekte olduğunu, “şimdi / burada oluş” unu teslim ederek, Platon’dan günümüze kadar felsefe tarihinin köşe başlarında, bazen de ara sokaklarında felsefe-sanat ilişkisinin izini sürmeye ve sorular sormaya çalışacağız.

Sanat ve Felsefe İlişkisinde Güzel’in Güncelliği

Zeynep Gemuhluoğlu*

“Eğer bir dramatik şair, ideal devleti ziyaret edecek olursa, kendisine nazikçe sınıra kadar eşlik edilmesi gerektiğini” söyleyen ve çoğu kere bu kadar nazik olmayan Platon, “felsefe ve şiir arasındaki eski çekişme”den söz eder. Ona göre “güzel”, sanatın eline teslim edilemeyecek kadar önemli bir şeydir. Platon’un söz ettiği kadim çekişmeyi bilemesek de ondan sonra sanatın felsefe karşısında uzun bir zaman meşruiyet problemi yaşadığını görebiliriz. Sanat konusunda selefi kadar katı olmayan Aristo’nun yaklaşımı neydi? Aristo’dan sonra onun Organon’una dahil edilen Poetika, batı ve doğu orta çağlarında sanata bakışı nasıl değiştirdi? Sanatın “zanaat”ten ayırılıp “güzel sanatlar” olarak ikame edildiği modern bilinçle desteklenen estetik yani “güzelin bilimi”, sanata felsefe nezdinde nasıl bir meşruiyet verdi? Kant’ın sanata bakışındaki önemli yenilik nedir? Hegel, “sanatın geçmişte kalması”ndan neyi kastediyordu? Nietszche ve Heidegger felsefeyi sanata ne kadar yaklaştırdı? Gadamer’in “oyun, sembol ve festival olarak sanat”tan kastı neydi? Modernizmin çocuğu olan “insan” ın yanı sıra “sanat” ın da ölümünden söz edildiği günümüzde olup biten nedir? Derrida’nın Tebrik Kartı, imgenin ve modern sanatsal anlamın ölümünü nasıl açıklıyor?

* Yrd. Doç. Dr., M.Ü. İlahiyat Fakültesi Din Felsefesi Anabilim Dalı. Zeynep Gemuhluoğlu "İbn Sina'da Aşk Kavramı" başlıklı tezi ile master, "Gazzâlî ve İbn Rüşd'de Te'vil" başlıklı tezi ile doktora derecesi aldı. Doktora tezi Teoloji Olarak Yorum ismiyle yayımlandı. "İslam Düşüncesinde şiir-felsefe ilişkileri, Şiir dili, Fârâbî, İbn Sînâ ve İbn Rüşd'de metaforların yapısı ve kognitif içerikleri, Kelâm ve dil âlimlerinin mecaz anlayışları, İrfânî yorum ve şiir ilişkisi" konularında yayımlanan makaleleri olan Gemuhluoğlu, halen "İslam Düşüncesinde din dili problemi, İslam Düşüncesindeki estetik teoriler" konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.