20. Yüzyılda Sanat ve Kuram-III

18 Aralık 2012 Salı

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Dr. Nicole Nur Kançal ve Dr. Ayşe Taşkent'in koordinatörlüğünde üç yıldır devam eden "İslam Sanatı ve Sanat Düşüncesi Araştırma Atölyesi: Tasvir Teorileri ve İslam Sanatı" başlıklı atölye, çalışmalarını İslam Sanatı üst başlığı altında söz konusu geleneğin görsel kültür ve deneyimini, disiplinler arası bir yaklaşımla ele alarak tasvir geleneğini felsefî, tarihî, sosyal, kültürel ve sanat tarihi çerçevesinde incelemeyi amaçlamakta, çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir.

2012 yılında da devam edecek olan atölye kapsamında Nazım Hikmet Richard Dikbaş'ın sunum yapacağı ve 8 hafta sürecek olan  "20. Yüzyılda Sanat ve Kuram" başlıklı bir okuma grubu düzenlenmektedir.

Ayda bir defa gerçekleşecek okuma grubunun  üçüncü toplantısı herkese açık olup 27 Aralık 2012 Perşembe günü saat 18.00’de Bilim ve Sanat Vakfı Zeyrek Salonu’nda düzenlenecektir.27 Aralık 2012 Perşembe günü saat 18:00’deki buluşmamızda, modern ve sonrası dönemde bağımsız birer üretim alanı olarak sanat, felsefe ve bilim arasındaki ilişkinin güncel sanat bağlamındaki konumuna tekrar bakacağız: Sanatın asıl malzemesinin fikir [kavram/analiz/önerme] olduğu görüşü nasıl farklı şekillerde yorumlanmıştır? II. Dünya Savaşı Sonrası sanatsal/felsefi/bilimsel gelişmeler Modernizm denen dönemi algılayışımızı nasıl etkilemiştir? Bugün bu dönemin neresindeyiz?

Okuma Listesi:

(Tüm metinler ve sayfa numaraları Küre Yayınları tarafından yayınlanan Sanat ve Kuram, 1900-2000 Değişen Fikirler Antolojisi’ndendir. Editörler: Charles Harrison, Paul Wood, çeviren: Sabri Gürses.)

*Joseph Kosuth: “Felsefeden Sonra Sanat” 1969, sayfa 898

*Lawrence Weiner: Açıklamalar 1969-72, sayfa 940

*Raymond Williams: “Modernizm Ne Zamandı?” 1987/9, sayfa 1137

*Peter Wollen: “Geleceğe Doğru: Turizm, Dil ve Sanat” 1990/3, sayfa 1158

*Donald Judd: “…baş-yapıtlar değil, onların neden bu kadar az olduğu hakkında” 1984, sayfa 1194

Ayrıca genel kaynak isteyenler için (İngilizce):

1) Çok eğlenceli, gayet zekice yazılmış, kolay okunan bir giriş+ kitabı:

*Will Gompertz, What Are You Looking At? 150 Years Of Modern Art In The Blink Of An Eye, Viking, 2012

2) Daha ciddi, biraz daha ağır, ama böyle bir özet için dolu, canlı ve eleştirel bir diğer kitap:

*David Hopkins, After Modern Art, 1945-2000, Oxford, 2000.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.