SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Yerel Yönetimlerin Kültüre Katılımdaki Rolü: Zeytinburnu Kültür Merkezi Örneği

Zeynep Turan

22 Ocak 2022 Cumartesi 14:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında  22 Ocak 2022 Cumartesi günü Zeynep Turan’ı konuk ediyor. Turan’dan, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı Kent Çalışmaları Yüksek Lisans programında tamamladığı “Yerel Yönetimlerin Kültüre Katılımdaki Rolü: Zeytinburnu Kültür Merkezi Örneği” başlıklı yüksek lisans tezini dinleyeceğiz.

Bu çalışmada, Zeytinburnu Belediyesi’nin kültüre katılıma yönelik yaklaşımına ve Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki kültür-sanat kursiyerlerinin kültüre katılım tecrübelerine odaklanılmıştır. Belediye yöneticileri ve çalışanlarıyla yapılan derinlemesine mülakatlara göre kültürel faaliyetler ile ilçenin olumsuz imajını iyileştirmek, ilçeye ekonomik anlamda katkı sağlamak ve ortak bir kent kültürü oluşturmak hedeflenmiştir. Araştırmada, eğitim, sağlık ve ulaşım gibi kültüre katılım ve erişim de kent hayatındaki eşitsizliklerin görünür olduğu bir alan olarak değerlendirilmiştir. Bu kapsamda katılımcıların kültür merkezindeki kurslara gitmeye nasıl karar verdikleri, bu kurslara devam ederken karşılaştıkları engeller ve İstanbul’daki diğer kültür-sanat faaliyetleriyle ilişkileri incelenmiştir. Katılımcıların deneyimleri yalnızca kültürel eşitsizliklerin bir örneği olarak ele alınmamış, katılım sürecindeki öznel yönler keşfedilmeye çalışılmıştır. Bireyleri kültür merkezine yönlendiren, katılımlarını sınırlandıran ve teşvik eden unsurların olduğu ancak kültüre katılımlarının yaşadıkları ilçe ve kamu kurumlarıyla sınırlı kaldığı tespit edilmiştir.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.