SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

2010-2020 Yılları Arasında Türkiye'deki Sanat Sineması Anlatısının Oluşumu

Barış Saydam

10 Eylül 2022 Cumartesi 14:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez-Makale Sunumu etkinliği kapsamında 10 Eylül 2022 Cumartesi günü Barış Saydam’ı konuk ediyor. Saydam’dan, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde tamamladığı “2010-2020 Yılları Arasında Türkiye'deki Sanat Sineması Anlatısının Oluşumu” başlıklı doktora tezini dinleyeceğiz.

Sıklıkla “sanat sineması” olarak adlandırılan, zaman zaman “bağımsız sinema” ya da “avangard sinema” tabirleriyle de anılan ana akım dışarısında kalan filmlerin terminolojik analizini yapmak için hangi bağlamda üretildikleri; üretim, dağıtım, gösterim ve anlatım stratejilerini nasıl belirlediklerini ortaya koymak gerekir. Günümüzdeki en büyük sorunlardan biri Türkiye’de 1990 sonrasında gelişen ve özellikle 2010-2020 yılları arasında Kültür Bakanlığı destekleri, Eurimages ve ulusal ve uluslararası film festivallerinin fonlarıyla birlikte maliyetlerinin büyük bir bölümünü karşılayan ve festivaller aracılığıyla tüm dünyaya yayılan ticari sinema dışarısında kalan sinemanın tanımlanmasının zorluğudur. Bu yüzden de tezin temel problemi Türkiye’de sanat sineması anlatısının 2010-2020 yılları arasında nasıl geliştiği, bu yıl aralığında çekilen filmlerin hangi kaynaklardan beslendiği, nasıl bir ilişki ağına sahip olduğunu ortaya koyarak bu anlatının hangi açılardan alternatif olduğunu, etki eden dinamikleriyle birlikte tartışmaktır.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.