TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Nikolaos Soullidis ve Karamanlıca Osmanlı Tarihi

Hacı Veli Aydın

1 Haziran 2015 Pazartesi 17:30 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Türkiye Araştırmaları Merkezi olarak birincil tarihî kaynakların okunması/tartışılması düşüncesiyle düzenlediğimiz Tarih Okumaları başlıklı toplantılar serisinin 2014-2015 dönemini gayrimüslim Osmanlı tebaası tarafından kaleme alınan ve Osmanlı tarihini konu edinen eserlere ayırıyoruz. Veli Aydın*, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan Sultan Mehmet Çelebi Dönemi’ne kadar geçen süreyi anlatan, 1874 yılında yazılan Karamanlıca tek özgün eser olan Tarih-i Osmani üzerine bir sunum gerçekleştirecek. Karamanlıca yayıncılığı ve edebiyatının önde gelen isimlerinden Evangelinos Misailidis'in öğrencisi ve mesai arkadaşı Fertekli Nikolaos Soullidis Karamanlı edebiyatına katkı sağlayan önemli isimlerden biridir. Soullidis Osmanlı tarihi, umumi tarih ve coğrafya kitapları yazarlığı yanında Karamanlıca Anatoli gazetesinde yöneticilik ve yazarlık yapmıştır. Tarih-i Osmani kitabı eldeki mevcut ilk Karamanlıca Osmanlı tarihi olmakla beraber, Fransızca, Yunanca ve Türkçe kaynaklardan yararlanmış, Hammer tarihini esas almıştır.

* Yrd. Doç. Dr., Tarih Bölümü, Namık Kemal Üniversitesi.

 

Bu programın, BSV Bülten'in 88. sayısı 84-86 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz...

https://www.bisav.org.tr/tr-TR/Bulten/246/1493/nikolaos_soullidis_ve_karamanlica_osmanli_tarihi

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.