SAM ROUNDTABLE MEETINGS

Hurûfî Metinlerinin Klasik Türk Edebiyatı Tarihine Katkısı

Fatih Usluer

07/ربيع الأول/1434 03:00 م Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde 2011-2012 döneminde Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları adıyla başlattığımız program dizisinin dokuzuncu oturumunda Doç. Dr. Fatih Usluer’i misafir ediyoruz. Usluer ile “Hurûfî Metinlerinin Klasik Türk Edebiyatı Tarihine Katkısı”üzerine konuşacağız.

15. yüzyılda ortaya çıkmış felsefi-mistik akımların en önemlilerinden biri Hurûfîliktir. Klasik Türk Edebiyatı’nın da yükselmeye başladığı Fatih döneminde Anadolu’daki varlığını ve yayılmasını daha güçlü hissettiren Hurûfîliğin Türkçe olarak ilk ifade edildiği metinler manzum mesnevilerdir. Didaktik özelliklere sahip bu mesneviler Hurûfîliğin Osmanlı topraklarında özellikle Anadolu ve Balkanlar’da yayılmasına katkıda bulunmuştur.

Edebiyat ve Hurûfîlik tarihi içerisinde Hurûfîlerce yazılan bu mesnevilerin yadsınamaz bir önemi vardır. Bu didaktik mesnevilerin yanı sıra Hurûfîlik felsefesini içselleştirmiş Hurûfîlerin yazdığı Divanlardaki gazeller dile getirdikleri felsefenin yanında sanatsal değerleriyle de Edebiyat Tarihimizde önemli bir dönüm noktası oluşturmuşlardır. Bunların yanında Hurûfî olmamakla birlikte Hurûfîlikten etkilenmiş diğer Heterodoks akımlara mensup Klasik Türk Edebiyatı şairlerinde de Hurûfîliğin izlerine rastlamaktayız ki bu örnekler de Hurûfîliğin etki alanını belirlememiz açısından ayrı bir önemi haizdir. Yapacağımız sunumda bu üç grupta yer alan eserlerden örnekler vererek Hurûfîliğin Klasik Türk Edebiyatı’na katkısı ortaya konacaktır.

Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları IX

Hurûfî Metinlerinin Klasik Türk Edebiyatı Tarihine Katkısı

Doç. Dr. Fatih Usluer*

19 Ocak 2013 Cumartesi

Şakir Kocabaş Salonu

15.00

Düzenleyen: Meryem Babacan

 

*TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.