MAM SEMINARS

Evren ve Beyin

Eyüp Süzgün

Günümüzdeki yaygın evren görüşü, genellikle doğalcılık denilen katı bir bilimsel indirgemeciliğin ya da kısaca fizikselcilik akımının hakimiyeti altındadır. Bu görüşte evren, fiziksel-olmadıkları düşünülen her türlü varlıktan arındırılarak salt fiziksel bir gerçeklik şeklinde resmedilmektedir. Ancak genel anlamda zihin, özelde ise bilinç fenomeni ile ilgili süregelen tartışmalar bu resmin en iyi ihtimalle henüz tamamlanmadığı, en kötü ihtimalle de hatalı olduğu yönündeki ciddi şüpheleri tekrar bilim insanlarının gündemine taşımıştır.

Geleneksel olarak “zihin-beden sorunu” etrafında yürütülen ve zihnin varlığının temel bir ön-kabul olarak ele alındığı gerçeklikle ilgili bu tartışmaların bugün artık beyin kavramsallaştırmalarına dair mevcut ön-kabullerin de sorgulanmasını zorunlu kılan “dünya-beyin sorunu” içinde farklı ve yeni bir bağlama oturtularak yürütülmesi gerektiği sıklıkla dile getirilmektedir. Dünya-beyin arasında herhangi bir kopukluk ya da boşluk içermemeye dayalı kesintisiz ve dinamik bir ilişkiye odaklanan bu yeni araştırma paradigması hem gerçekliğe dair sahip olduğumuz felsefi ve bilimsel resmi dönüştürmesi hem de bu resmin kuruluşunda önemli yeri olan zihin fenomeni yerine beyin fenomenini koyması nedeniyle daha bütünlüklü ve tutarlı bir gerçeklik çerçevesi sunduğu iddiasındadır.

Bu seminerlerde klasik zihin-beden sorununu temel alan gerçeklik çerçevesi ve onun doğurduğu sorunlar, zihin ve beyin kavramsallaştırmalarıyla ilgili tartışmalar, beynin paradoksal doğası ve deneyim ile dünya-beyin sorununa dayanan gerçeklik veya evren görüşü gibi konular ele alınarak tartışılacaktır.

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Location Date Time Seminar Instructor Notes
ÇEVRİMİÇİ 20/03/2021 11:15 1 Eyüp Süzgün
ÇEVRİMİÇİ 27/03/2021 11:15 1 Eyüp Süzgün
ÇEVRİMİÇİ 03/04/2021 11:15 1 Eyüp Süzgün
ÇEVRİMİÇİ 10/04/2021 11:15 1 Eyüp Süzgün

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).