ROUNDTABLE MEETINGS

Şerif Muhittin Targan'ın Ud Tekniğine Katkısı: 6 Ud Taksiminin Analizi

Bilen Işıktaş

Monday, November 19, 2012 6:00 PM Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Tez ve Makale Sunumu etkinliği kapsamında 19 Kasım 2012 tarihinde Bilen Işıktaş’ı konuk ediyor.Işıktaş ile İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Anasanat Dalı’nda Yrd. Doç. Dr.Ayşegül Kostak Toksoy'undanışmanlığında tamamladığı yüksek lisans tezi“Şerif Muhittin Targan'ın Ud Tekniğine Katkısı: 6 Ud Taksiminin Analizi”  üzerine konuşacağız. Şerif Muhittin’in hayatı, kariyeri, taksimleri, udda yapmış olduğu yenilikler, udun tarihi misyonu, musiki tarihimizin içindeki yeri gibi konuların da inceleneceği sunum sonrasında Bilen Işıktaş tarafından Şerif Muhittin’in eserlerinden bazıları icra edilecektir.

Yirminci yüzyıldan önce Osmanlı/Türk musiki geleneğinde çalgı icralarında teknik beceri sergilemeye yönelik saf virtüözlük uygulamalarına pek önem verilmediği bilinmektedir. Bu durumun istisnalarından biri Tanburi Cemil Bey diğeri ise ud virtüözü Şerif Muhiddin Targan’dır.

Şerif Muhiddin doğrudan doğruya Avrupa'daki çalgı metotlarından ve icra üsluplarından esinlenmiştir. Başından beri udda virtüoziteyi sistemli olarak düşünmüş, bunun için yepyeni icra teknikleri geliştirmeye çalışmıştır. Klasik tarzda saz eserleri ve birkaç şarkı yapan Targan, salt teknik beceriyi geliştirmeye ve sergilemeye yönelik kapris, etüt, konser parçası gibi Avrupa geleneğinden gelen adlar verdiği parçalar da bestelemiştir. Bu zor parçaları layıkıyla seslendirmek her udînin harcı değildir. Diğer yandan, udda öncelikle gerçekten virtüoz yetiştirmeye yönelik ciddi bir metot kaleme almış ilk sanatçımız da Şerif Muhiddin’dir. Targan, ayrıca, yurtiçinde ve dışında uduyla birçok resital de vermiştir. Bunlar, bilebildiğimiz kadarıyla, çağdaş bir konser salonunda bir Türk musikisi çalgısıyla tek başına bir sanatçının verdiği ilk solo konserlerdir.

Kırkambar Tez- Makale Sunumu

Şerif Muhittin Targan'ın Ud Tekniğine Katkısı: 6 Ud Taksiminin Analizi

Bilen Işıktaş*

19 Kasım 2012 Pazartesi 

18.00 

Şakir Kocabaş Salonu

*Bilen Işıktaş: 2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Temel Bilimler ve Ses Eğitimi bölümlerini kazandı.  2009 yılının başında AB MELT Projesi (Migration in Europe and Local Tradition) kapsamında Almanya, İtalya gibi ülkelerde Türkiye’yi temsil etti, çeşitli konser ve festivallere katıldı. 2009 yılının Haziran ayında Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan Holy-Spirit Üniversitesi, Kaslik (USEK) ve Arap Müzik Akademisi tarafından düzenlenen uluslararası ud yarışmasında dünya ikincisi oldu. Yarışmadan hemen sonra gittiği Endonezya ve Singapur’da konserler verdi. 2011 yılında da İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Müziği Yüksek Lisans programından mezun oldu. Halen İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda Öğretim Görevlisi olarak çalışmakta ve aynı bölümde doktora çalışmalarını sürdürmektedir.

 

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).