- ANA SAYFA
- YAYINLAR
- NOTLAR ARŞİV
- 26- Çin Konuşmaları
26- Çin Konuşmaları
9 Ekim 2012 Salı
Çin Konuşmaları, Eylül 2012, 53 sayfa.
BSV Notlar serisinin yirmi altıncısı, Küresel Araştırmalar Merkezi tarafından Çin Konuşmaları başlığı ile yayınlandı.
ÇİN KONUŞMALARI
Ağustos 2004 - Kasım 2010
Sunum Yapanlar
Zeyneb Hale Eroğlu
Kadir Temiz
Yang Jian-li
Çağdaş Üngör
Hazırlayan
Kadir Temiz
Redaksiyon
Z. Tuba Kor
İçindekiler
Zeyneb Hale Eroğlu Türkiye ve Çin’de Ulus-Devlet İnşası: Sun Yat-sen ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Düşüncelerinin Karşılaştırmalı Bir İncelemesi
Kadir Temiz Konfüçyanizm ve Alternatif Haklar Teorisi
Yang Jian-li Çin’de İnsan Hakları Sorunu
Çağdaş Üngör Soğuk Savaş’ta Çin Dış Propagandası: Yabancı Dil Yayınları ve Pekin Radyosu
Sunuş
20. yüzyılın ikinci yarısından Soğuk Savaş’ın son dönemlerine kadar Asya’nın bir tarafında Sovyetler Birliği ABD ile küresel bir güç mücadelesi içerisindeyken, diğer tarafında Japonya ABD’nin küresel müttefiki olarak varlığını sürdürdü. Asya’ya dair bilinen bu iki denklemin haricinde yapılan her değerlendirme, modernleşmeci bir bakış açısı ile geri kalmış üçüncü dünyanın tarihiyle sınırlı kaldı. Çin tam da bu dönemde bir yandan geleneksel değerlerini yeniden okuyarak, diğer yandan küresel rekabetin ekonomi politiğini yeniden değerlendirerek Asya denklemini tamamen değiştirdi. “Sosyalist piyasa ekonomisi”nden “barışçıl büyüme”ye kadar kendi iç dinamiklerini derinden etkileyen reformları gerçekleştiren Çin ile ilgili yapılan değerlendirmeler ve yayınlanan akademik çalışmalar gün geçtikçe artıyor. Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi ile Türkiye Araştırmaları Merkezi, Çin’in son dönemde yaşadığı bu değişimi anlamak ve yeniden bir değerlendirme yapabilmek amacıyla 2004-2010 yılları arasında bir dizi konuşmaya ev sahipliği yaptı. Çin’deki değişimin bir anda ortaya çıkan nevi şahsına münhasır bir değişim olmadığı, aksine belirli süreklilikler arz ettiği gerçeğini vurgulayan bu konuşmalar, sosyal hayatı etkileyen Konfüçyanizmden milliyetçiliğe, dış politikadan insan haklarına ve modern dönem Çin siyasetine kadar çeşitli konular üzerinde yoğunlaşıyor.
Türkiye’de ve genel olarak dünyada Çin ile ilgili çalışmaların gün geçtikçe arttığı nazarıdikkate alındığında, hem Çince dil engelini aşmış hem de bu ülkeye akademik bir pencereden bakmaya çalışan konuşmacıların sunumlarından derlenen elinizdeki Notlar, Türkiye’de Çin ile ilgili yapılacak çalışmalara da önemli bir katkıda bulunacaktır. Notlar, doktora eğitimine şu anda Harvard Üniversitesi’nde devam eden Hale Eroğlu Sağer’in 2003’te Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladığı ve Çin ile Türkiye’de milliyetçilik kavramlarını karşılaştırdığı tez sunumu ile başlıyor. Ardından Kadir Temiz’in Çin siyasal ve sosyal yapısını derinden etkileyen Konfüçyanizm ve Haklar Teorisini karşılaştırdığı yüksek lisans tez sunumu ile devam ediyor. Bu iki teorik tartışmanın ardından Çinli insan hakları aktivisti Yang Jian-li’nin Çin’de insan hakları kavramını pratik olarak değerlendirdiği sunumu, bu ülkedeki mevcut siyasi ve sosyal dinamikleri anlamamıza yardımcı oluyor. Son olarak Çağdaş Üngör, State University of New York’ta tamamlamış olduğu doktora tezinin bir bölümünü oluşturan Soğuk Savaş döneminde Çin dış propagandasını ele aldığı sunumunda bize Çin’in dış politika yöntemleriyle beraber dönemin önemli siyasi gelişmeleri hakkında bilgiler veriyor.
Yaptıkları sunumlarla bu Notlar’ın ortaya çıkmasına katkıda bulunan Hale Eroğlu Sağer, Kadir Temiz, Yang Jian-li ve Çağdaş Üngör’e teşekkür ediyoruz. Konuşmaların koordinasyonu ve yayına hazırlanmasında emeği geçen Küresel Araştırmalar Merkezi’nin yöneticileri Sevinç Alkan Özcan, Muzaffer Şenel ve Zahide Tuba Kor’a göstermiş oldukları çabadan dolayı müteşekkiriz. Konuşmaları titizlikle çözümleyen Sevgi Güneş Arslan’ın yanısıra İngilizce sunumu çözümleyen ve tercüme eden Melahat Yalçın ve Munise Şimşek’in çabalarını da unutmamız mümkün değil. Kendilerine bu vesileyle bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir sonraki Notlar’da görüşmek dileğiyle…
Kadir Temiz
Küresel Araştırmalar Merkezi
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ