YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Fars Edebiyatının Oluşumunda Türk Dil ve Kültürünün Etkisi

İsrafil Babacan

29 Aralık 2012 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde 2011-2012 döneminde Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları adıyla başlattığımız program dizisinin sekizinci oturumunda Doç. Dr. İsrafil Babacan’ı misafir ediyoruz. Babacan ile “Fars Edebiyatının Oluşumunda Türk Dil ve Kültürünün Etkisi”üzerine konuşacağız.

Karşılıklı ilişkileri ve etkileşimleri İslam öncesine dayanan Türk ve Fars toplumları İslam sonrası ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmışlardır. İslam sonrasında artık aynı medeniyet ve inanç dairesine giren bu milletler din, dil, tarih, sosyo-kültürel yapı vb. açılardan ortak kaderlerini paylaşmaya başlamışlardır. Aslında her ikisi de temelleri çok güçlü imparatorluk geleneğinden gelen bu toplumlar, söz konusu zengin yapılarını bilhassa dil ve edebiyat açısından başarıyla harmanlayabilmişlerdir. Ne var ki gerek ülkemizde gerekse İran’da söz konusu karşılıklı etkileşim, sadece Fars dil ve kültürünün Türk dil ve kültürüne etki ettiği, Türkçe ve Türk kültürünün daima cılız ve etkisiz kaldığı şeklinde yansıtılmıştır. Gerçekte Batılı oryantalistler tarafından kurgulanıp İslam dümyasına bir ur gibi musallat edilen ve hiçbir bilimsel-akademik temele dayanmayan bu görüş, sadece sosyal bilimlerin temel kurallarını inkar değil, aynı zamanda Fars ve Türk kültürlerini gizlice aşağılamak anlamına gelmektedir.

Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları VIII

Fars Edebiyatının Oluşumunda Türk Dil ve Kültürünün Etkisi

Doç. Dr. İsrafil Babacan *

29 Aralık 2012 Cumartesi

Şakir Kocabaş Salonu

15:00

Düzenleyen: Meryem Babacan

           

* Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.