SAM HAKKINDA

SANAT ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

Sanat Araştırmaları Merkezi, sanatın değişik dallarına dair incelemeler, tahliller, eleştiriler yapmak ve sanat üzerine düşünmeyi geliştirmek amacıyla oluşturulmuş bir birimdir.  Geleneksel, modern, yerli ve yabancı sanat çalışmaları ve sanat dünyası hakkında bütüncül bir bakışı yakalamaya çalışan merkez, toplumsal kurumlarla karşı karşıya kalan bireyin iç dünyasındaki estetik inceliğin inşası yolunda çalışmalar yapmayı öngörmektedir. Sanat Araştırmaları Merkezi bir yandan baş döndürücü bir hızla değişen sanat kavramının nabzını tutarken, diğer yandan çeşitli alanlarda sanat eserlerinin muhatabı olan bireyin sanatla ilişkisini anlamlandırmak gayesini taşımaktadır.

Sanat Araştırmaları Merkezi, bu perspektifle düzenlenen etkinliklerde değerli çalışmalara ev sahipliği yapar, sanatın temel meselelerini ele alır. Film tahlilleri, yönetmenlerle söyleşiler, roman okumaları, sanat üzerine felsefi mülahazalar, sosyolojik değerlendirmeler; Kırkambar başlığı altında toplanan yuvarlak masa toplantıları, Hayâl-i zî-ruhtan Sinemaya, Türkiye’de Sanatın Kuralları, Kültürel Mirasın Yapısökümü: Müzecilik ve Kimliğin Yeniden İnşası gibi çeşitli program dizileri ya da Yazı İşliği, Aruz Ölçüsü, Belgelerle Osmanlı’da Sinema, Roman ve Hakikat, Shakespeare Okumaları gibi atölye ve okuma grupları aracılığıyla gerçekleştirilirken, panel ve sempozyumlarla söz konusu çalışmalar geniş katılımcı kitlesi ile paylaşılır.

 
SAM bünyesindeki Hayal Perdesi Film Atölyesinden üretilen Geri Dönüşüm adlı belgesel 8. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali’nden Birincilik Ödülü’yle döndü, Sardunya Bulgaristan’da düzenlenen 2. Uluslararası Kısa Film Festivali’nde En İyi Balkan Kısa Filmi seçildi ve Eski Kazan, 10. Marmara İletişim Kısa Film Festivali’nden En İyi Senaryo2. Kristal Klaket Film Yarışması’ndan da En İyi Film ödülünü aldı.

EDİTÖRDEN

BİSAV YAZ PROGRAMI 2024

Batı Sonrası Dünya / Karşıtlıklar, Perspektifler ve Yeni Düzen Arayışları 3-7 Eylül 2024

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.