YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Türkiye’den ‘Küre’ye ve Kurama Bakış

Mustafa Aydın

11 Temmuz 2012 Çarşamba 18:30 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

KAM “Küresele Kuramsal Bakışlar” programının üçüncüsünde Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın’ı misafir edeceğiz. Aydın “Türkiye’den ‘Küre’ye ve Kurama Bakış” başlığı altında gerçekleştireceği konuşmasında, Türkiye’de uluslararası ilişkiler alanının gelişimine, teori üretme çabalarına, dünya literatürüne nerelerde ve nasıl eklemlenildiğine, özgün yaklaşım eksikliğinin kökenlerine değinecek. Toplantı, 11 Temmuz Çarşamba günü saat 18:30’da Şakir Kocabaş salonunda başlayacak.

Mustafa Aydın, 1988’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Lancaster Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar alanında yüksek lisans (1991) ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktora (1994) yaptı. 1995-2005 arasında Mülkiye’de öğretim üyeliği görevinde bulunan Aydın, 1999’da doçent, 2005’te profesör oldu ve Küresel ve Bölgesel Çalışmalar Anabilim Dalı kurucu başkanlığı yaptı. 2006-2010 döneminde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanlığı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Kurulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetim Kurulu ve Üniversite Senatosu üyeliği görevlerini yürüten Prof. Aydın, Şubat 2010’da Kadir Has Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.

Halen Uluslararası İlişkiler Konseyi (UİK) Yönetim Kurulu Başkanlığı, World Council for Middle Eastern Studies (WOCMES) Yönetim Kurulu Üyeliği ve International Commission on the Black Sea (BlackSeaCom) Koordinatörlüğü görevlerini de yürüten Prof. Aydın, aynı zamanda EU INTAS Young Scientists Fellowship Program, Social Sciences and Humanities Research Council-Canada ile TÜBİTAK-SOBAG hakemi ve International Center for Black Sea Studies (ICBSS) ile Hellenic Center for European Studies (EKEM) danışmanıdır.

Aydın’ın ilgi alanları arasında uluslararası ilişkiler teorileri, dış politika analizi, güvenlik, strateji ve jeopolitik, Türkiye’nin dış ve güvenlik politikaları, Avrasya’da (Orta Asya, Kafkaslar, Karadeniz) siyaset ve güvenlik bulunmaktadır. Uluslararası ilişkiler alanında pek çok çalışmaya imza atan Aydın’ın bazı kitapları şunlardır: Barış Çalışmaları ve Çatışmaların Çözümü (ASAM, 2001), Turkish Foreign Policy: Framework and Analysis (SAM, 2005), New Geopolitics of Central Asia and the Caucasus: Causes of Instability and Predicament (SAM, 2000). Aydın’ın diğer kitap ve makalelerine http://www.mustafaaydin.gen.tr/yayinlar/makaleler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

 

*Toplantı, herkese açıktır ve Bilim ve Sanat Vakfı’nın Şakir Kocabaş salonunda gerçekleştirilecektir.

 ***

Mustafa Aydın'ın konuşmasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 

 

***

Mustafa Aydın: “Türkiye’de uluslararası ilişkiler çalışmalarının temel problemi, teori, yani kendine ait bir ‘bakış açısı’ eksikliğidir”

 

 

“Uluslararası ilişkilerci akademisyenlerimiz ulus-devlete dayanan küresel gerçekliğin yeniden üretimine katkı yapmakla yetindiler”

“Birinci ve ikinci kuşağın dış politika yapıcıları ile simbiyotik ilişkisi, teorinin dışlandığı bir akademik atmosfer ortaya çıkardı”

“Uluslararası ilişkiler disiplininde teoriye dair farkındalık 1990’larda üçüncü kuşak akademisyenlerle ortaya çıktı”

Türkiye’den teori çıkmamasının temel nedeni, ekol ve akademik donanma eksikliği ile analizden çok betimleme eğilimidir”

“Ulus-devleti sorunsallaştıran ontolojik analizlere girişmeli ve kendi anlam dünyamızı esas alarak alternatif küresel gerçeklik inşasının peşine düşmeliyiz”

 

 Mustafa Aydın’ın konuşmasının değerlendirme yazısına KAM e-Bülten’in beşinci sayısından ulaşabilirsiniz. Beşinci sayıyı, e-dergi formatında okuyabilir (http://bisav.org.tr/edergi/default.aspx?dergiid=82) veya PDF olarak indirebilirsiniz (http://bisav.org.tr/userfiles/yayinlar/KAM_E_BULTEN_5.pdf). 

 

 

Bilim ve Sanat Vakfı (Foundation for Sciences and Arts)

Küresel Araştırmalar Merkezi (Centre for Global Studies)

Adres: Vefa Cad., No: 41, 34134, Vefa/İstanbul
Tel: +90 212 528 22 22 / 801-802
Faks: +90 212 513 32 20
E-Posta: kam@bisav.org.tr

http://www.facebook.com/bsv.kam 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.