YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

İstanbul'da Tekke Müziği

Harun Korkmaz

27 Haziran 2014 Cuma 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında Harun Korkmaz’ı misafir ediyor. 27 Haziran 2014 Cuma tarihinde gerçekleştirilecek programda "İstanbul'da Tekke Müziği" üzerine konuşacağız.

İstanbul, dinî ritüeller tarihi bakımından çok özel bir şehirdir. Binlerce yıldır birçok büyük medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu şehir, farklı kültürler tarafından ele geçirildiği zaman da medeniyet birikimini aktarmış ve her gelen kendi inancı, dünya görüşü çerçevesinde yenilikler getirmiştir. İstanbul son olarak Türkler tarafından fethedildiğinde İslam dünyasının başkenti olmuş dolayısıyla İslam medeniyetinin de merkezi konumuna gelmiştir. Bu konum onu her bakımdan zirveye taşımıştır. Kültür hayatının vazgeçilmez unsuru olan müzik de ihmal edilmemiş, bilhassa saray ve bazı tekkeler tarafından müziğe sahip çıkılmış ve canlı tutulmuştur. Nota kullanılmamasına rağmen, sözlü gelenekle günümüze kadar ulaşabilmiş olan bestelenmiş eser dağarı, bu musikinin hangi seviyeye ulaştığını gözler önüne sermektedir.

Toplantıda, İstanbul Musikisi'nin Tekke'de icra edilen türleri ve biçimi ele alınacaktır.

Kırkambar Sohbet

İstanbul'da Tekke Müziği

Harun Korkmaz*

27 Haziran 2014 Cuma

18.00

 

Şakir Kocabaş Salonu

*Harun Korkmaz: 1990 yılında Erzurum’da doğdu. Bütün öğrenim hayatını İstanbul’da tamamladı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi ve halen aynı üniversiteye bağlı Türkiyat Enstitüsü’nde araştırma görevlisidir.

Tamamlanan yüksek lisans tezi "İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki Musiki Yazmalarının Kataloğu" yakın zamanda Harvard Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanacaktır.

Aynı zamanda profesyonel olarak müzisyenlik yapmaktadır. Şan derslerini Leonidas Asteris’ten, repertuar bilgisini ise Mustafa Doğan Dikmen’den almıştır. Yurtdışında ve Türkiye’de Türk Müziği’nin tanıtımı ve yaygınlaştırılması maksadıyla tertip edilen birçok konserde yer aldı. Elan konser, radyo programları ve kayıt çalışmalarına devam etmektedir.

Hâlihazırda basılmayı bekleyen ‘Hacı Arif Bey’ monografisi ve ‘Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin Şarkı Mecmuası’ isimli kitap çalışmaları ve birçok farklı dergide neşredilen -genelde müzik tarihi üzerine- makale ve yazıları bulunmaktadır. 

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.