YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Birinci Dünya Savaşı: Bir T.S. Eliot Okuması

Nagihan Haliloğlu

29 Kasım 2014 Cumartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Kırkambar Sohbet etkinliği kapsamında 29 Kasım Cumartesi günü Nagihan Haliloğlu’nu misafir ediyor. Haliloğlu ile “Birinci Dünya Savaşı: Bir T.S. Eliot Okuması” başlıklı sunumunu konuşacağız.

Modernist yazının öncülerinden kabul edilen Eliot’ın şiirleri daha çok ‘ustalardan etkilenme’ kaygısıyla nasıl baş ettiği üzerinden okunur. Bu sunum TS Eliot’ın Çorak Ülke (1922) ve Prufrock’un Şarkısı (1915) adlı şiirlerinde Birinci Dünya Savaşı’nın izlerini takip edecektir. Birinci Dünya Savaşı başladığında ‘eski yazını’ terk etmekte olan İngiliz yazarlarının yeni bir estetik arayışı, savaş süresince ve sonrasında iyice hız kazanır. Birinci Dünya Savaşı’nın özellikle İngiliz şiir ve romanına getirmiş olduğu ‘parçalanmışlık’ estetiğinin en önemli temsilcilerinden olan Eliot şiirinde bir yandan siperlerde parçalanan bedenlere gönderme yaparken, bir yandan da özellikle Avrupa edebiyatının parçalarını bir araya getirmeye çalışır. Eliot şiirlerinde askerlerin deneyimlerini önceleyen Birinci Dünya Savaşı şiirlerinden farklı olarak savaşa yol açan rekabetlere ve savaş sonrası yapılan tekinsiz ve adaletsiz barışa da işaret etmektedir. Bir yandan Avrupa’nın bir sonraki savaşa hazırlanan halini resmeden Eliot bir yandan da şiirlerinin çok sesli yapısıyla çeşitli sınıfların ağzından savaş sonrası Londra’daki hayatı yansıtır. Evrensel ve özeli parçalayıp maharetle birbirinin peşi sıra dizilerine yerleştiren Eliot kendi bildiği dünyanın tam bir tasvirini yapma çabasıyla modernist yazının hedeflerini belirler. Bu sunum da her yazarın hissettiği ‘ustalardan etkilenme’ kaygısıyla savaşın kültürel ve kişisel hayata getireceği zarar kaygısının Eliot’ın şiirinde hemen hemen aynı metaforlarla dile getirildiğine dikkat çekecektir.

Kırkambar Sohbet

Birinci Dünya Savaşı: Bir T.S. Eliot Okuması

Nagihan Haliloğlu

29 Kasım 2014 Cumartesi 17.00

Şakir Kocabaş Salonu

 

Dr.: Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Bölümünde görev yapmaktadır. Sömürge-sonrası edebiyatı temsilcilerinden Jean Rhys üzerine yazdığı doktora tezi Narrating from the Margins Rodopi yayınevi tarafından 2011’de yayınlanmıştır. Çok kültürlülük, gezi edebiyatı ve çağdaş Türk edebiyatı üzerine makaleleri vardır. Halen İngiliz Edebiyatında ‘tekrardan büyülenme’ üzerinde çalışmaktadır. Lacivert Dergi’de düzenli olarak yazıları yayınlanmaktadır.

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.