YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Sîreti Sûrette Temâşa: Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli

Savaş Arslan

11 Temmuz 2020 Cumartesi 20:00 Salon: TOPLANTI SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi ve Türk Sineması Araştırmaları işbirliğiyle sürdürülen Hayâl-i zî-ruhtan Sinemaya etkinlikleri devam ediyor. Serinin yeni oturumunda Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli ile Savaş Arslan konuk edilecek. Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli, “Türkiye’nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk sinemacısı kimdir? Karagöz’den sinemaya görsel kültürümüz nasıl değişmeye başladı? 20. yüzyıl başlarında İstanbul'da hayat nasıldı? Fotoğraf makinesinden gramofona, sinemadan otomobile hangi teknolojik yenilikler oldu? Beş kıtaya yayılmış bir ailenin 1908’de İstanbul'un ilk sinema salonunun açıldığı Tepebaşı’nda bir otomobilin içinde birleşen hikâyesi neydi?” gibi sorular ışığında, bu soruların merkezindeki isim olan Sigmund Weinberg’in hikâyesine odaklanıyor.

Sultan II. Abdülhamid Han ve Sultan V. Mehmed Reşad’ın resmi fotoğrafçısı ve sinemacısı olan Sigmund Weinberg, birçok ilke ve yeniliğe imza atarak, Türkiye’nin modern görsel kültürünün oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Bir belgeselden çok, belgelerin ışığında farklı meseleleri ortaya koyması, çeşitli savlarda bulunması ve eğitimle iç içe bir deneyim sunmayı hedeflemesinden ötürü belge-mesel adını alan filmin anlatısı Karagöz bölümlerinden esinlenmiştir. Belgesel sinema öncesi dönemdeki görsel ve sahne sanatlarından, Batılı bir biçim olarak sinemaya geçişle ilgili bir dönemden söz ettiği için Karagöz’le Weinberg’in, gölge oyunuyla sinema filmlerinin arasındaki farklar ve bağlantılara da dikkat çekiyor.

Ayşe Yılmaz’ın moderasyonunu yürüteceği söyleşi 11 Temmuz Cumartesi 20.00’da çevrimiçi yapılacaktır. Bir Sigmund Weinberg Belge-meseli ise aynı gün 10.00-20.00 saatleri arasında katılımcıların erişimine açık olacaktır.

Söyleşiye katılmak ve öncesinde filmi izlemek için aşağıda yer alan formu doldurarak kaydolmak gerekmektedir.

 

KAYIT SÜRESİ DOLMUŞTUR.

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.