SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri

Turgay Anar

9 Ekim 2012 Salı 18:30 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi, Kırkambar Tez ve Makale Sunumu etkinliği kapsamında Ekim ayında Turgay Anar’ı konuk ediyor. Anar ile İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın danışmanlığında tamamladığı “Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri” başlıklı doktora tezi üzerine konuşacağız.

İstanbul’daki on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından günümüze kadar olan edebiyat mahfillerinin tespitini ve incelemesini yapan Anar, konuşmasında kanon kavramı, edebiyat kanonları ve edebiyat mahfillerinin kanon üzerindeki etkisi üzerine değerlendirmelerde bulunacak. Ayrıca sanat/kâr hamiliği (patronaj), salon edebiyatı, encümen ve encümen-i şuarâlar, mahfil ve edebiyat mahfili kavramlarına da incelemesinde değinen Anar, sunumunda Tanzimat’tan günümüze edebiyat mahfillerinden de bazı örnekler verecek.

Kırkambar Tez- Makale Sunumu

Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri

Turgay Anar*

09 Ekim 2012 Salı 

18.30 

Şakir Kocabaş Salonu

* 1975 yılında İstanbul’da, Üsküdar’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Marmara Üniversitesi’nde yüksek lisansını, İstanbul Üniversitesi’nde “Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri” çalışmasıyla doktorasını tamamladı (2011). Bu çalışma, 2012 yılında Mekândan Taşan Edebiyat: Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri başlığıyla Kapı Yayınlarından çıktı. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Yapı Kredi Yayınlarından 2002 yılında çıkan Mücevherlerin Sırrı (İ.Dirin ve Ş. Özdemir ile) isimli eserini derleyip yayına hazırladı. Metin Eloğlu’nun Yapı Kredi Yayınlarından çıkan İbresiz Bir Pusula (2007), İstanbullu (2009), İçli Dışlı (2010) isimli eserlerini Türk edebiyatına kazandırdı. Çanakkale Savaşlarıyla ilgili yazılmış olan kurmaca hikâyeleri, Çanakkale Savaşı Hikâyeleri (2007) ismiyle bir araya getirip inceledi. DBY Yayınlarından çıkan Bir İstiklâl Aşığı Mehmet Âkif Ersoy (2011) kitabının editörlüğünü yaptı. Çeşitli sempozyum, kongre ve panellerde tebliğler sundu. Hece, Varlık, Toplumbilim, Yasak Meyve, Eşik Cini, Türk Edebiyatı gibi edebiyat dergilerinde makale ve denemeleri yayımlandı. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.  

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.