SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Siniden Masaya: Türk Romanında Sofra

Nihan Abir

9 Ekim 2021 Cumartesi 15:00 Salon: VEFA SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar Kitap etkinliği kapsamında  9 Ekim 2021 Cumartesi günü Nihan Abir’i konuk ediyor. Nihan Abir ile Kitabevi Yayınları’ndan çıkan kitabı Siniden Masaya: Türk Romanında Sofra* üzerine konuşacağız.

Söz konusu yemek olduğunda herkesin söyleyecek bir sözü vardır. Ne yeriz, neyi severiz, neyi tercih etmeyiz? Hangi yemek nasıl pişirilir, yemekte günün modası nedir? Bireysel hayatın merkezinde herkes için aynı ölçüde önem taşımasa da yeryüzünde istisnasız her varlık, hayatını sürdürebilmek için yemeğe muhtaçtır. Bireysel ihtiyaçların toplum tarafından kabulü ise onaylanma ve reddedilme ihtimalleriyle iç içedir, çünkü insan yedikleri kadar yemedikleriyle de bir topluma, dine ya da gruba mensuptur.

Bu bağlamda beslenmenin ve sofranın modernleşme sürecindeki serüvenini Türk romanı üzerinden okuduğumuzda nasıl bir tabloyla karşılaşırız? Sofra, Tanzimat’tan itibaren çoğunlukla toplumu anlatma amacı taşıyan Türk romanına nasıl yansır, romana kurgusal olarak hangi açıdan katkı sağlar? Romanlarda karakterlerin tercih ettiği yemekler toplumsal bir göstergenin aracı olarak kullanılır mı? Türk toplumu yüzyıllar içinde değişirken sofra, roman karakterlerinin kişiliğini şekillendiren bir unsura dönüşebilir mi? Edebiyatı yemek ve sofranın tadıyla birleştirmek mümkün mü? Nihan Abir’le bu sorular etrafında hazırladığı kitabını, kitabına kaynaklık eden tez çalışmasını ve Türk romanında sofraya ilişkin çeşitli meseleleri ele alacağız.  

 

* Abir, Nihan (2021). Siniden Masaya Türk Romanında Sofra. İstanbul: Kitabevi Yayınları.  

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.