YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Türk Dış Politikasında Yumuşak Güç: TİKA Örneği
Esra Erguvan
4 Ağustos 2010 Çarşamba 17:30 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Esra Erguvan ile, "The Instruments of Soft Power within Turkish Foreign Policy in the Post-Cold War Era: Turkish International Cooperation and Development Agency (TİKA) as a Case Study of Turkey’s Soft Power Application" (2010) başlıklı yüksek lisans tezinden hareketle, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türk dış politikasında kullanılan yumuşak güç araçlarını 1992 yılında kurulan Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) örneği üzerinden tartışacağız.
***
Esra Erguvan: ''TİKA, Türkiye'nin liderlik konumuna önemli katkılar sağlıyor''
Değerlendirme:Nedim Emin
Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü yüksek lisans öğrencilerinden Esra Erguvan, tamamlamakta olduğu “Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Türk Dış Politikasında Yumuşak Güç: TİKA Örneği” başlıklı yüksek lisans tezinden hareketle, Türk dış politikasının son dönemlerde “yumuşak güç” enstrümanı olarak Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na (TİKA) verdiği ağırlığa ve bu kurumun faaliyet alanlarına dair bir sunum gerçekleştirdi.
Özetle Erguvan, “TİKA’nın bu etkinliklerinin faaliyet gösterdiği ülkelerle bölgesel işbirliğinin artmasına yol açtığı aşikâr” derken haklı. Zira kurumun faaliyet gösterdiği ülkelerin hükümetleri, bu etkinliklere sıcak bakarken, bu vesileyle Türkiye’nin en iyi deneyimlerini kendileriyle paylaştığına inanıyor. Uluslararası alanda da bu örgüt baz alınarak Türkiye’nin yükselen bir donör olduğu belirtiliyor. Tüm bu etkinliklerin Türkiye’nin liderlik konumuna önemli bir katkı sağladığı ifade edilebilir. Günümüzde Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya’da Türkiye’ye yönelik olumlu bir algının oluşmasında TİKA’nın katkısı büyük. Velhasıl son on yılda TİKA’nın ve benzeri kurumların kapasitelerini arttırıp büyümesi ve daha fazla ön plana çıkmaya başlaması, değişen koşullarda Türk dış politikasının “yumuşak güce” ve onun araçlarına verdiği önemi arttırması ile paralel olarak açıklanabilir.
Bilim ve Sanat Vakfı (Foundation for Sciences and Arts)
Küresel Araştırmalar Merkezi (Centre for Global Studies)
Adres:Vefa Cad., No: 41, 34134, Vefa/İstanbul
Tel: +90 212 528 22 22 / 801-802
Faks: +90 212 513 32 20
E-Posta: [email protected]
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ