YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Soğuk Savaş Döneminde Çin Dış Propaganda Söylemi: Yabancı Dil Yayınları ve Pekin Radyosu

Çağdaş Üngör

19 Mart 2010 Cuma 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

KAM “Asya Konuşmaları”nda Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Çağdaş Üngör ile Çin’in Soğuk Savaş dönemindeki dış politika propagandasını tartışacağız.

Soğuk Savaşta Çin Dış Propaganda Söylemi: Yabancı Dil Yayınları ve Pekin Radyosu

Bu çalışma, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Mao Zedong dönemindeki (1949-1976) dış propaganda faaliyetlerini, Pekin Radyosu ve Yabancı Dil Yayınları üzerinden incelemektedir. Bu yayınlar, Çin’in Soğuk Savaş yıllarında içinde bulunduğu diplomatik izolasyonu kırmak için kullandığı “halk diplomasisi” kanallarından biri olarak öne çıkmaktadır. 1950’lerden 1970’lere kadar Çin’in resmi propaganda teşkilatı, değişik dillerde yaptığı radyo yayınları ve bastığı kitap, dergi ve albümlerle yabancı halklara ulaşmak ve onları kendi tarafına çekmek için gayret sarf etmiştir. Çin yabancı dil medyası, ülkenin resmi dış politikasının bir izdüşümü olarak, “Çin karşıtlığı”nın kol gezdigi ülkelerde alternatif bir Çin algısı yeşertmeye çalışmıştır. Bu çalışmada, hem bu yayınlarda kullanılan söyleme hem de bu ikna çabasının etkilerine ve sınırlarına değinilecektir.

Dr. Çağdaş Üngör, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim görevlisidir.  1998’de ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini, “Impact of Mao Zedong Thought in Turkey 1966-1977” adlı çalışmasıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Programı’ndan (2004), doktora derecesini ise “Reaching the distant comrade: Chinese communist propaganda abroad 1949-1976” adlı teziyle New York Eyalet Üniversitesi Binghamton, Tarih Bölümü’nden (2009) aldı.

  

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.