YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Mekana Özgü Sanat Projelerinde İzleyici Olmanın Riskleri

Zerrin İren Boynudelik

11 Mayıs 2011 Çarşamba 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi olarak 2010 - 2011 döneminde "Sanat Tarihine [Mümkün] Bakışlar" başlığı altında düzenlediğimiz Yuvarlak Masa Toplantılarının altıncısı 11 Mayıs Çarşamba günü saat 18.00'de gerçekleşecek. Konuğumuz Zerrin İren Boynudelik* ile "Mekana Özgü Sanat Projelerinde İzleyici Olmanın Riskleri" üzerine konuşacağız. 

 

Bilim ve Sanat Vakfı

Sanat Araştırmaları Merkezi

Mayıs’11

 

Yuvarlak Masa Toplantıları
 
Sanat Tarihine [Mümkün] Bakışlar - VI

 

11 Mayıs Çarşamba
 
18.00 
 
 
 
Zerrin İren Boynudelik*
 

Şakir Kocabaş Salonu

Düzenleyen: Zeynep Gökgöz

 

MEKÂNA ÖZGÜ SANAT PROJELERİNDE İZLEYİCİ OLMAK!

 Mekâna özgü projelerin kamusal alana çıkışlarında nasıl olanaklardan yararlanacaklarına ve aynı zamanda nasıl tuzaklara düşebileceklerine işaret edileceği bu tartışmada mekâna özgü projelere ve kamusal alandaki işlere ayrı ayrı ve kısaca bakılması amaçlanıyor.

Mekâna özgü projeler, çok açık bir şekilde, ortaya çıkış sürecinde mekânını, en geniş anlamıyla “yerini” dikkate alan projeler olmalıdır. Bir mekâna özgü, belli bir yer için bir iş üretiliyorsa, mekân dikkate alınmayı en geniş anlamı ile talep eder. Mekânı dikkate almak o mekânı yüceltmek veya onun hakkında her zaman olumlu bir referans gündeme getiriyor olmak anlamına gelmez. Mekân eleştirilebilir,  mekânın karşısında yer alınabilir,  mekân kavramsal olarak ya da mimari olarak hırpalanabilir,  bir anlamda eleştirilebilir,  ama mekân mutlaka o projeyi ilgilendiriyor olur. Hatta bazı örneklerde mekân tek başına işin önüne bile geçebilir.

Tarihi mekânlarda bu türden projelerin yer almasına dair epeyce fazla sayıda örnek vardır. Bu örneklerden bazılarına daha ayrıntılı olarak bakılacaktır.

 

* Zerrin İren Boynudelik

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü (Sosyal Bilimler - Felsefe Programı)  ile Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini aldı. ABD Fulbright Scholar Program’ı çerçevesinde Visiting Scholar olarak The School of the Art Institute of Chicago’da bulundu.

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı’nda Program Koordinatörü olarak çalıştı. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi’nde Uygarlık Tarihi ve Sanat Tarihi dersleri verdi. 1999 yılından bu yana Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde öğretim üyesi .

 Adatepe Zeytinyağı Müzesi kurucusu ve danışmanı, Adatepe TAŞMEKTEP kurucusu, yöneticisi ve eğitmeni. 

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.