YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Taşranın İmparatorluğu: Osmanlı Dünyasına Merkezden Bakmamak

Ali Yaycıoğlu

9 Ağustos 2010 Pazartesi 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bu konuşma Osmanlı rejiminde devlet elitinin dışında kalan taşradaki güç sahiplerinin dünyasını anlamaya yönelik bir çalışmanın ana hatları hakkındadır. Osmanlı dünyası, devlet dediğimiz aygıtın dışında ya da periferisinde kalan bir çok özerk güç odağının karmaşık ilişkilerinden oluşmaktadır. 18 ve 19. yüzyılın ilk yarısında merkezi devletin dışında kalan taşra elitlerinin imparatorlukla ilişkileri daha da derinleşmiş ve böylece yönetimin her alanında merkezi otoritenin, gücünü taşra eliti ile paylaştığı bir düzen şekillenmiştir.  Uzun 18. asrın bu düzeninde imparatorluk, taşrası ile öncekinden farklı bir entegrasyon sürecine girmiş; imparatorluk taşralaşırken, taşra Osmanlılaşmıştır. Bu süreç 19. Yüzyılda merkezi devletin konsolidasyonu ve modernizasyonu sonucu başka bir mecraya doğru evrilmiştir. Türkiye ve Balkanlardaki geleneksel Osmanlı tarihçiliği, 20 yüzyılın modernist ve devlet-merkezli perspektifinden hareketle, 18. asrın bu gerçeğini devletin gücünü kaybetmesi, büyük çöküşün bir aşaması ve anarşi olarak anlama eğlimindedir. Acaba 18. Yüzyılın taşrasından imparatorluk nasıl gözükmektedir? 
 
 

* Dr. Fairfield Üniversitesi, Tarih Bölümü öğretim üyesi.

  

Bu programın, BSV Bülten'in 73.sayısı 74-76 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini okumak için tıklayınız...

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.