TAM READING GROUPS

Balkan Tarihi Okuma Grubu

Fatma Sel Turhan

19 Ekim 2007 Cuma

Balkan coğrafyası yaklaşık 500 yıl Osmanlı İmparatorluğu’nun ana hakimiyet alanı olmasına rağmen özelde Osmanlı İmparatorluğu’nun genelde ise diğer tüm siyasi aktörlerin bölgedeki varlığı, tarihin en az araştırılan bilinen konularındandır. Osmanlı sonrası dönemde yaşanan dini ve etnik çatışmalar ve demir perde idarelerinin bölgedeki varlığı bu durumun ana sebepleridir. Yakın dönemde bölge üzerinde yapılan çalışmalarda belirgin bir artış görülmekle birlikte, özellikle bölgenin Osmanlı döneminde ait zengin maddi ve kültürel birikim çok sayıda yeni çalışmaya açıktır.

Bu okuma grubunun amacı, öncelikle modern çalışmalardan başlayarak katılımcılarla çok yönlü bir Balkan tarihi okuması ve tartışması yapmaktır. Bu çalışmaların konu hakkında genel bir altyapı oluşturması sağlandıktan sonra ana hedefimiz orijinal metin ve belgeler ışığında Osmanlı dönemi Balkan Coğrafyasına eğilmek, dönemi ve coğrafyayı içeriden tanımaya yönelik çalışmalarda bulunmaktır. Şu an çok parçalı bir kimliğe sahip olan bölgenin Osmanlı dönemindeki bütünlüklü ve çok kimlikli- çok kültürlü yapısını ortaya çıkaracak böyle bir okuma programı, konu hakkında yeni sorunların sorulmasına ve yeni çalışmaların yapılmasına da imkan tanıyacaktır.
 
Merkezimiz Balkan tarihine ilgi duyan ve konuyla ilgili çalışmalar yapmak isteyenleri Balkan Tarihi Okuma Grubu’na davet etmektedir. 15 günde bir toplanacak grubun ilk toplantısı 19 Ekim 2007 Cuma günü saat 16:00’da yapılacaktır. Okuma grubuna katılmak isteyen arkadaşların 18 Ekim 2007 Perşembe gününe kadar tamposta@gmail.com adresine, ad/soyad bilgilerini de içerecek şekilde, mail atmaları yeterlidir.

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.