TAM READING GROUPS

Osmanlıların 19. Yüzyılı

Ebubekir Ceylan

16 Aralık 2006 Cumartesi

Modern Türkiye'nin teşekkül ettiği 19. Yüzyıl, bilgilerimizin sığ olmasına rağmen en fazla yorum yaptığımız dönemlerden biri. Siyasî bunalımların, askerî başarısızlıkların ve iktisadî darboğazların yanısıra, siyasî, sosyal ve iktisadî alanlarda Modern Türkiye'yi de etkileyen yeni oluşumların ortaya çıktığı 19. yüzyıl hakkında en temel belgeleri dahi okumadan dönem hakkında yorum yapan kişilerin sayısı oldukça fazla. Bilgi eksikliklerinden başka 19. yüzyılı analiz etmek için nasıl bir bakış açısına sahip olunması gerektiği sorusu da hala cevapsız. Bu noktadan hareketle Türkiye Araştırmaları Merkezi, önümüzdeki dönemde 19. yüzyıl çalışmalarına ağırlık verecektir. Bu çalışmaların en önemli sacayaklarından birini de ‘19. yüzyıl Okuma Grubu’ oluşturmaktadır.
 
Aralık ayında çalışmalarına başlayacak olan ‘19. yüzyıl Okuma Grubu’nda bu dönem üzerine yazılmış yeni ve klasik metinler (kitap, makale, vb.) okunacak ve tartışılacaktır. Hem temel bilgi eksikliklerinin giderilmesi hem de Türkiye tarihinin 19. yüzyılını genel olarak dünya tarihindeki yeri özel olarak da Genel Türk Tarihindeki konumunu değerlendirme ve tartışma fırsatı bulacağız. Okunacak kitap ve makalelerde 19. yüzyılın siyasî gelişmeleri, toplumsal yapıdaki değişmeler ve iktisadî gelişmeler hakkında bilgilerimizi tazeleme ve gözden geçirme imkanı bulacağız. Aynı zamanda, 17. ve 18. yüzyıl ile ilgili daha sonra yapılacak okumalar için de bu birikim çok gerekli olacaktır.
 
Ebubekir Ceylan ve Zahit Atçıl'ın yürütücülüğünü yapacağı ve şimdilik ayda iki defa toplanması öngörülen okuma grubuna mümkün olduğu takdirde metinlerin yazarları/uzman araştırmacılar da davet edilecektir.
 
Türkiye Araştırmaları Merkezi, 19. yüzyıl üzerine çalışmakta olanları/ilgi duyanları ‘19. yüzyıl Okuma Grubu’na davet etmektedir. Katılımcıların yapacağı katkılarla ve desteklerle Türkiye tarihinin 19. yüzyılı alanındaki eksikliklerimizi kapatmayı umuyoruz.

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.