Havadis

Balkan Savaşları ve Türk Kimliğinin İnşası Paneli düzenlendi

Türkiye Araştırmaları Merkezi, Balkan Savaşlarının 100. yılı münasebetiyle Balkan Savaşları ve Türk Kimliğinin İnşası başlıklı bir panel düzenledi. 12 Ocak 2013 tarihinde, Fatma Sel Turhan başkanlığında gerçekleşen, Selim Karlıtekin, Ayhan Aktar ve Bülent Bilmez’in panelist olarak katıldığı panelde Balkan Savaşları ve sonuçları bağlamında Türk kimliğinin ve ulusçuluğunun inşası, Osmanlılığın Balkan topraklarından tasfiyesi üzerinde duruldu.

 

Tasvir: İslam Görsel Kültüründe Yasak, Gelenek ve Pratikler İhtisas Sempozyumu yapıldı

Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Dr. Nicole Nur Kançal-Ferrari ve Dr. Ayşe Taşkent yönetiminde 2010 yılından bu yana düzenlenen İslam Sanatı ve Sanat Düşüncesi Araştırma Atölyesi’nde İslam sanatındaki tasvir geleneği ve sanat düşüncesinin araştırılarak disiplinlerarası bir yaklaşımla incelenmesi amaçlanmıştı. Atölyenin iki yıllık çalışmalarının birikimi 16 Şubat 2013 tarihinde Bilim ve Sanat Vakfı Zeyrek Salonu’nda gerçekleştirilen “Tasvir: İslam Görsel Kültüründe Yasak, Gelenek ve Pratikler” başlıklı ihtisas sempozyumu ile paylaşıldı. Nicole Nur Kançal-Ferrari’nin “İslam Görsel Kültürü İncelemelerine ‘Eleştirel-Tarihsel’ Bir Bakış” başlıklı konuşmasıyla açılışını yaptığı sempozyumda sekiz tebliğ sunuldu.

 

Hayal Perdesi’nin 33. sayısı çıktı!

İki aylık sinema dergisi Hayal Perdesi’nin 33. sayısı www.hayalperdesi.net adresinde yayınlandı. Hayal Perdesi yeni sayısında 70’li ve 80’li yıllara damgasını vuran arabesk filmleri incelemeye alıyor. Furyanın kaynaklarının, gelişiminin ve sinemamıza etkilerinin tartışıldığı dosyada Cem Pekman arabesk filmlerin tarihi ve kültürel seyrini filmler üzerinden takip ederken Murat Tolga Şen ise arabesk filmlerin çocuk şarkıcıları üzerinde duruyor. Sinema tarihçileri ve dönemin tanıkları Giovanni Scognamillo ve Agâh Özgüç ile gerçekleştirilen söyleşilerde ise arabesk filmlerin özellikleri, 70’lerin ticari koşulları, arabeskin yıldızları ve bugüne mirası keyifli bir dille ele alınıyor. Hayal Perdesi’nde ayrıca Tom Cruise’dan Brad Pitt’e pek çok ünlü oyuncuya sesi ile hayat veren seslendirme sanatçısı Sungun Babacan ile dublaj üzerine gerçekleştirilen bir söyleşi, Cihan Aktaş’ın Argofilmi değerlendirmesi ve Nermin Tenekeci’nin “Neden Film Seyrediyoruz?” sorusuna cevap olarak kaleme aldığı hikâye de dikkat çekiyor.

 

KAM Türk dış politikasının yeni aktörleri ile buluşuyor

Küresel Araştırmalar Merkezi, son dönem Türk dış politikasının teoriden pratiğe aktarılmasında aktif roller icra eden çeşitli aktörlerin konumlarını dış politika bağlamında kuramsal bir zemine oturtmak gerekliliğinden hareketle “Türk Dış Politikasında Yeni Aktörler” başlıklı bir toplantı dizisini başlattı. Klasik diplomasi aktörlerinin yanı sıra STK’ların ve uluslararası alanda çalışmalar yürüten Türkiye merkezli örgüt temsilcilerinin tecrübelerinin dinleneceği bu dizinin ilki, T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru’nun katılımıyla Mart ayında gerçekleştirildi.

 

Osmanlı Anayasacılığı’nı konuşuyoruz…

Türkiye Araştırmaları Merkezi, özel tartışmalı toplantılar serisinde yeni rejim arayışları çerçevesinde zuhur edip Osmanlı modernleşmesinin temel problem alanlarından biri haline gelen Anayasa ve Anayasacılık meselesini ilgilileri ile tartışıyor. İlk toplantı Macit Kenanoğlu ile Hüccet-i Şer‘iyye ve Sened-i İttifak üzerine 6 Nisan 2013 tarihinde gerçekleşti.

 

İktisat Tarihi Atölyesi başlıyor…

Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde, 20 Nisan’da, Kadir Yıldırım nezaretinde başlayan İktisat Tarihi Atölyesi’nin temel amacı, alana yönelik yerli ve yabancı son literatür üzerinden Yeni Kurumsal İktisat odaklı bir incelemeyle iktisadî başarı ve başarısızlık olgularının analiz ve değerlendirilmesine katkıda bulunmaktır.

 

Türkiye’de Çağdaş Sosyolojik Yönelimler Toplantı Dizisi başlıyor

Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde Türkiye’de Çağdaş Sosyolojik Yönelimler başlığı altında toplantı dizisi başlıyor. Aylık olarak alanında uzman sosyologların davet edilmesi ile gerçekleşecek toplantılarda, Türkiye’de sosyoloji alanında yakın tarihlerde etkili olan çağdaş kuramlar masaya yatırılacak. Çağdaş sosyolojinin ana akımları ve Türkiye’deki izdüşümleri toplantı dizisi boyunca konuşulacak. Bu dizi ile aynı zamanda Türkiye’de son dönemde çalışılan alanların bir haritasının çıkartılması amaçlandığı gibi uzman hocaların paylaşımlarının genç sosyal bilimciler için ufuk açıcı olması hedeflenmektedir.

 

Osmanlıca Seminerleri 20. döneminde…

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde yedi senedir devam eden Osmanlıca Seminerlerinin kapsamı genişletilerek öğrenim, kullanım ve neşir kademeleri şeklinde yeniden yapılandırıldı. Bu bağlamda, Osmanlı Türkçesine giriş ve paleografya birinci kademe seminerleri olarak yeniden düzenlendi. Diğer kademe seminerlerinde ise Sadi Kucur ile nümizmatik; Abdülkadir Özcan ile tenkitli metin neşri ve Hatice Aynur ile epigrafi seminerleri yapıldı. Baki Çakır’ın Maliye Okumaları, Fatma Şensoy ve F. Samime İnceoğlu’nun Şer’iye Sicilleri ve Vakfiyeleri diplomatika seminerleri çerçevesinde devam etmektedir. Nisan ayı sonunda Hüseyin Kutlu ile hüsn-i hat seminerlerine başlanacak olup inşa, metin tahlilleri, transkripsiyon ve tahkik usulleri de önümüzdeki dönemlerde ayrı ayrı ilan edilecektir.

Ayrıca 21. dönem ve 22. dönem Osmanlıca seminerlerinin detayları (başlama-bitiş ve sınav tarihleri) Ağustos ayının ikinci haftasından sonra web sitemizden ilan edilecektir. Ayrıntılara ve seminerlerin tarihlerine bisav.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

BSV-TAM Sözlü Tarih Çalışmalarına devam ediyor

Sesli, görsel ve yazılı bir sözlü tarih arşivi kütüphanesi oluşturmak maksadıyla düzenlediğimiz sözlü tarih çalışmalarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz.Sözlü tarih çalışmasında şu ana kadar önemli ilim ve kültür adamlarımız ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden güngörmüş, pek çok olaya şahitlik etmiş sıradan insanların hatıratlarını sesli veya görüntülü kayıtlarla arşivledik. Sözlü tarih çalışmalarımıza katkıda bulunmak isteyenlerin www.bisav.org.trweb sayfamız üzerinde yer alan sözlü tarih başvuru formunu doldurmaları gerekiyor. Ayrıca, sorularınız veya önerileriniz için sozlutarih@bisav.org.tradresine yazabilir, elinizde mevcut kayıtları bizimle paylaşabilirsiniz.

 

2013 Bahar Seminerleri tamamlandı

Bilim ve Sanat Vakfı’nın 8-9 Mart’ta başlayan 47. dönem Bahar seminerleri tamamlandı. Her dönem olduğu gibi yine yoğun katılımın gözlemlendiği seminerler 6 hafta sürdü. Seminerler hakkında ayrıntılı bilgiye bisav.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

 

PMH 2013 Büyük Ödülü Cihad Caner’in oldu

Hayal Perdesi Sinema Atölyesi katılımcılarından Cihad Caner Photographic Museum of Humanity’nin düzenlediği yarışmada Martin Parr başkanlığındaki jüri tarafından büyük ödüle layık görüldü. Fotoğrafçılık ve görüntü yönetmenliği yapan Caner’in ödülü kazanan “Remaining” başlıklı çalışması 2011’den bu yana süren Suriye iç savaşını konu ediniyor. Caner bu çalışmasında patlamalar, çatışmalar veya cesetler göstermek yerine yalnızca “savaşın etkilerini” görünür kılmayı tercih ediyor.

http://www.photographicmuseum.com/2013Grant/winners

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.