Havadis
Türk dış politikası sempozyumda tartışıldı
Küresel Araştırmalar Merkezi 15 Mayıs 2010 tarihinde “Türk Dış Politikasında Dönüşüm: Ortadoğu, Batı ve Rusya ile İlişkiler” başlıklı bir sempozyum düzenledi. Dört oturumda toplam on tebliğin sunulduğu sempozyumun katılımcıları, çeşitli üniversitelerin siyaset bilimi ve/ya uluslararası ilişkiler bölümlerinden öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri ile lisansüstü öğrenciler idi. Sempozyumda İran, Filistin, Irak, AB, ABD, Rusya, Orta Asya ve Kafkasya ile ilişkiler çeşitli yönleriyle ele alınırken, Özal ile AK Parti dönemlerinin karşılaştırılmasından Ermenistan ile ilişkilerde düşünce kuruluşlarının rolüne kadar geniş bir alanda Türk dış politikasında yaşanan dönüşüm tartışıldı. Küresel Araştırmalar Merkezi, Türk dış politikası ile ilgili benzer faaliyetlere önümüzdeki dönemde de devam edecek.
Dîvân 28 çıktı
Dîvan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi’nin 28. sayısı, özel bir dosya konusuna sahip olmasa da “gelenek” kavramının felsefeden tefsire, kelâmdan fıkha farklı disiplinlerde taşıdığı anlam(lar)ın ve bu anlam(lar)ın tarih içinde ve modern zamanlarda algılanış şekillerinin ayrıntılı olarak ele alındığı beş yazıdan oluşuyor. İsmail Kara’nın “Şerh ve Haşiye Meselesine Dair Birkaç Not” başlıklı makalesi derginin ilk yazısını oluşturuyor. Bunun yanında M. Suat Mertoğlu, Muhammet Fatih Kılıç, Mustakim Arıcı, Nail Okuyucu bu sayıya katkıda bulunan diğer isimler…
Sözlü Tarih İhtisas Sempozyumu: Gelenler, Gidenler, Kalanlar
Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde bir süredir yürütülen Sözlü Tarih Atölyesi’nde teoriye yönelik bazı okumalar yapılmış ve atölye katılımcıları tarafından gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmeleri analiz edilmişti. 8 Mayıs 2010 tarihinde, 10.30-18.00 saatleri arasında vakıf binasında gerçekleştirilen ihtisas sempozyumu ile sözkonusu atölyenin katılımcılarının yaptığı sözlü tarih projeleri birer tebliğ halinde katılımcılarla paylaşıldı. “Gelenler, Gidenler, Kalanlar” başlığını taşıyan sempozyum temelde göç meselesini konu edindi.
Faysal Soysal ile Kısa Film Atölyesi başladı
Faysal Soysal’ın Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde yürüttüğü Kısa Film Atölyesi yeni dönem (2010-2011) çalışmalarına başladı. Seçilen katılımcılarla yıl boyu sanat yönetmenliği, görüntü yönetmenliği, kurgu, ses, müzik, senaryo, yönetmenlik konularında çalışmalar gerçekleştirilecek. Daha sonra pratik kısa film çalışmalarına yer verilecek.
Zeydilik Atölyesi gerçekleşti
Medeniyet Araştırmaları Merkezi 15 Mayıs 2010 Cumartesi tam gün süren bir Zeydilik Atölyesi düzenledi. Atölyede, Zeydilik mezhebi tarihsel gelişimi içerisinde ele alındı ve başta Zeyd b. Ali ve Kasım er-Ressi olmak üzere, önemli temsilcileri ve bunların kelâm, tefsir, hadis ve fıkıh gibi ilimlere dair yaklaşımları, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen ve çalışmalarını bu konular üzerinde yoğunlaştırmış olan akademisyenler tarafından tartışıldı.
Hayal Perdesi sitesi yayında
Ocak-Şubat 2010 sayısından itibaren e-dergi formatında yayın hayatına devam eden Hayal Perdesi sinema dergisinin site ayağı da yine aynı adreste aktif hâle geldi: www.hayalperdesi.net. Sürekli güncellenen ve sinemayla ilgili haberlerin, vizyon değerlendirmeleri ve söyleşilerin yer aldığı site aynı zamanda “Sinefil” ve “Neden Film Seyrediyoruz?” köşeleri sayesinde takipçileriyle interaktif bir iletişim kurmayı hedefliyor. Derginin 17. sayısı (Temmuz - Ağustos 2010) “Düşlerin Eskizleri: İlk Filmler, İlk İzler”; 18. sayısı (Eylül-Ekim 2010) “Mutsuz Filmler” dosyasıyla yayında.
2010 Güz Seminerleri başlıyor
Bilim ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 42. dönem seminerleri 15-16 Ekim 2010 tarihinde başlıyor. Bu dönemki seminer programında, edebiyat, sinema, tarih, felsefe, iktisat, iletişim psikolojisi, sosyal teori, sosyal bilim gibi farklı disiplinlerden seminerler yer alacak. 2010 Güz seminerleri, Cuma ve Cumartesi günleri vakfın Vefa’da yer alan merkezinde 8 hafta sürecek. Seminerler ücretsiz olup, katılım için önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir.
İhsan Fazlıoğlu İstanbul’daydı
17 Temmuz 2010’da MAM ile ortak gerçekleşen TAM Sohbet programında İhsan Fazlıoğlu, Kanada’da, İslâm/Osmanlı medeniyetine ilişkin yapılan felsefe ve bilim tarihi çalışmaları üzerine konuştu.
Notlar 20-21 çıktı
Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi 2007 yılında içeriğiyle farklı bir panele ev sahipliği yapmıştı. “Çocuğu Anlayan Edebiyat” başlıklı bu panelde sunulan konuşmalar BSV Notlar serisinin yirmincisi olarak yayınlandı. Aynı şekilde 2009 yılında düzenlenen “Çocuk ve Sanat Buluşması” başlığı altındaki etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen “Çocuk Dilinde Sanat” başlıklı panel de yirmibirinci Notlar olarak yayınlandı.
12. dönem Osmanlıca Seminerleri başladı
Üç seneyi aşkın süredir başarı ile devam eden Osmanlıca okuma grubu 12. dönemine 19 Haziran’da yapılan seviye tespit sınavı neticesinde Matbu ve Yazma olmak üzere iki ayrı seviyede açılan 2 grup (yaklaşık 66 kişi) ile 26 Haziran’da başladı.
11 Ekim-28 Ocak 2010 tarihleri arasında Matbu, Yazma ve Arşiv olmak üzere 3 ayrı seviyede devam edecek 13. dönem seminerleri için başvurular 20 Eylül-1 Ekim 2010 tarihleri arasında alınacaktır.
Mimari Düşünceler Program dizisi nihayetlendi
Şimdiye kadar Saadettin Ökten, Uğur Tanyeli, İhsan Bilgin, Bülent Tanju, Emine Öğün, Mehmet Öğün, Yusuf Civelek’in katıldığı “Mimari Düşünceler” program dizisi, 27 Mayıs tarihinde Ahmet Ersen’in “Türkiye’de Koruma Kavramının Gelişimi ve Otantiklik” başlıklı sunumuyla yedinci ve son oturumunu gerçekleştirdi.“Kültür ve Mimari” ve “Türkiye Mimarlığı” alt başlığında yürütülen dizi, ilgili konuk ve katılımcılar eşliğinde derinleşen bir mimarî tartışma zeminine imkân sağladı.
Geleneksel iftarımız yapıldı
Bilim ve Sanat Vakfı geleneksel iftar yemeği bu yılda geniş katılımla vakfın Vefa’daki merkezinde yapıldı. Yemeğin ardından Vakıf Başkanımız Dr. Mustafa Özel’in yanı sıra Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Prof. Dr. Ömer Dinçer ve Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu birer kısa konuşma yaptılar.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO