- الصفحة الرئيسية
- مراكز البحوث
- SAM
- Müslüman Kültürlerde Kadın: Din, Cinsiyet ve Kimlik Üzerine Anlatılar
SAM READING GROUPS
Müslüman Kültürlerde Kadın: Din, Cinsiyet ve Kimlik Üzerine Anlatılar
Nagihan Haliloğlu
28 Nisan 2011 Perşembe Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Müslüman Kültürlerde Kadın: Din, Cinsiyet ve Kimlik Üzerine Anlatılar
Dr. des. Nagihan Haliloğlu
Din, cinsiyet ve kimlik farklı toplumlarda yaşayan ya da bu toplumlarda yetişmiş kadın yazarların sıkça ele aldığı temalardandır. Bu okuma grubu değişik Müslüman kültürlerde yetişmiş günümüz kadın yazarlarının bu temaları nasıl işlediğini incelemeyi hedeflemektedir. Okuyacağımız yazarlar anlatı dillerini eserlerinde Müslüman geleneği tamamen ya da kısmen redderek veya özümseyerek oluşturuyor. İncelemelerimizde yazarların benimsediği anlatıcı tiplemelerinin bu reddetme - özümseme yelpazesinin neresine düştüğünü tartışacağız.
Bunun yanında cevaplandırmaya çalışacağımız sorular: Okuyacağımız bu romanlar ‘çağdaş’ romanlar olarak, ne kadar uluslararası ‘çağdaş’ romanlar ya da ulusal edebiyatlar arasına girebiliyor? Roman olarak nereye oturtuluyor, oturtulmalı? ‘Çağdaş’ romanlardaki postmodern yaklaşımlar, travma temaları, tarihi yeniden okuma, orta sınıfın merkeze alınması, şehirlilik, çokkültürlülük gibi konular bu romanlara yansıdığında değişik geleneklerden gelen bu kadın yazarların yazı ve anlatı tekniklerine nasıl yansıyor?
Katılımcılara listedeki ülkelerin edebiyatlarına dair, ya da tematik (kitaplardaki ‘Müslüman kadın’ imgesi, tarihsel roman tekniği, sömürge geçmişinin dile/anlatıya etkisi, vb.) on beşer dakikalık sunumlar yapma seçeneği sunulucaktır. İlk oturumda sunumların tarihleri ve genel temaları belirlenmeye başlanacaktır.
Herkese açık olan okuma grubuna müracaatlar elektronik posta yoluyla Sanat Araştırmaları Merkezi'ne ([email protected]) yapılacaktır. Son başvuru tarihi 26 Nisan 2011 Salı günüdür. Okuma grubunun ilk toplantısı 28 Nisan 2011 Perşembe günü saat 18.00'de Şakir Kocabaş salonunda yapılacaktır.
Metinler:
Nawal Saddawi, Sıfır Noktasındaki Kadın (Mısır)
Asiye Cebar, Fantasia: An Algerian Cavalcade (Cezayir)
Fadia Faqir, Pillars of Salt (Ürdün)
Marjane Satrapi, Persepolis (İran/İsviçre)
Azer Nefisi, Tahran’da Lolita Okumak (İran)
Shelina Zahra Janmohammed, Love in a Headscarf (İngiltere)
Kamila Shamsie, Kartography (Pakistan/ABD)
Mohja Kahf, Girl in the Tangerine Headscarf (ABD)
Elif Şafak, Bit Palas (Türkiye)
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO