Havadis

Divan33. sayı çıktı!

Fıkıh ve İslâm felsefesi ağırlıklı yazılardan oluşan Dîvân’ın 33. sayısı iki nokta etrafında temerküz etti:ilmihâl kavramı ve fıkıh usulü. M. Cüneyt Kaya “felsefe ilmihali”, Sami Erdem “ahir zaman fıkıh ilmihali” ve Özgür Kavak “siyaset ilmihali” olarak tanımlanabilecek metinleri ele alırken, Osman Güman, Mehmet Özşenel, Soner Duman ve diğer makalesiyle Özgür Kavak, çalışmalarını fıkıh usulü meseleleri üzerine inşa ediyorlar. M. Talha Çiçek’in yakın tarihe ve Mehmet Birgül’ün felsefe tarihine dair çalışmalarıyla Divantamamlanıyor.

 

TALİD’in17.sayısı “Türk Felsefe Tarihi” çıktı!

Felsefenin Türkiye’deki macerasına odaklananTürkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin (TALİD) bu sayısı, söz konusu macerayı genel olarak felsefe tarihi yazımı, felsefî eser türlerinin gelişim seyirleri, belli başlı felsefe disiplinlerine dair literatür değerlendirmeleri, bazı Batılı felsefî ekol/yaklaşımların Türkiye’deki yansımaları, felsefe çalışmalarını yönlendiren kurumsal yapılar ve süreli yayın dünyası ile Türkiye’de felsefenin çeşitli alanlarına önemli katkılarda bulunan isimlere dair tanıtımlar çerçevesinde inceliyor ve her sayıda olduğu gibi bu sayıda da felsefenin Türkiye’deki tarihini iki duayenin, Mahmut Kaya ve Doğan Özlem’in hayat hikayeleri özelinde irdeliyor.

 

Hayal Perdesi’nin 30. ve 31. sayısı çıktı!

İki aylık sinema e-dergisi Hayal Perdesi’nin 30. ve 31. sayıları www.hayalperdesi.net adresinde yayınlandı. Derginin 30. sayısında İranlı usta yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin sineması “Yakın Plan Kiyarüstemi” başlıklı bir dosya ile incelemeye alınıyor. 2012 Ağustosunda vefat eden, Türk sinemasının kurucu yönetmenlerinden Metin Erksan üzerine Kurtuluş Kayalı, Agâh Özgüç ve Giovanni Scognamillo’nun görüşlerine başvuruluyor. 31. sayısında Béla Tarr, Michael Haneke ve Lars von Trier’i ortak bir paydada buluşturan Zeynep Gemuhluoğlu’nun “Yedinci Sanat ve Yedinci Gün Üzerine: Son ve Başlangıç Arasında Tarr, Trier ve Haneke” başlıklı makalesi kapağa taşındı. Semih Kaplanoğlu’nun Nederlands Film Festivali’nde sinema anlayışı üzerine yaptığı “Bir Yaprak da Oyuncu Kadar Önemlidir” başlıklı konuşmanın metni dergide yer aldı. Ayrıca, 2012 yılının en iyi yerli yapımlarından Tepenin Ardıfilminin yönetmeni Emin Alper ile gerçekleştirilen söyleşi bulunuyor.

 

Hayal Perdesi Sinema Topluluğu Atölye Çalışması 2012-2013 (Yapım) başladı

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Murat Pay’ın koordinatörlüğünde yürütülecek bu atölyenin amacı filmleri ve film yapımını teorik ve pratik düzlemde anlamaya çalışmaktır. Teorik çalışmaların ağırlıkta ele alınacağı atölye programında yazın pratik çalışmalara (kısa film yapımı) yer verilecektir.

 

2013’e girerken Türkiye ekonomisi KAM’ın panelinde tartışıldı

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin, yılsonu ekonomi değerlendirme panellerinin ikincisi 22 Aralık’ta gerçekleştirildi. T.C. Merkez Bankası Meclis Üyesi Lokman Gündüz’ün oturum başkanlığını yaptığı panelde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndan Orhan Erdem, Odeabank’tan Serkan Özcan, AlbarakaTürk’ten Melikşah Utku ve HSBC-Londra’dan Murat Ülgen, Türkiye ve dünya ekonomisinin mevcut durumuna ilişkin görüşlerini ve önümüzdeki süreçte yaşanabilecek gelişmelere dair öngörülerini paylaştılar.

Türk dış politikasının değerlendirildiği panele ilgi büyüktü

Küresel Araştırmalar Merkezi’nin ilkini 2011’de gerçekleştirdiği dış politika değerlendirme panellerinin ikincisi 26 Aralık’ta yapıldı. 2012 yılında Türkiye’nin Ortadoğu, ABD, AB ve Avrasya’ya yönelik dış politikasının tartışıldığı ve muhtemel meydan okumaların dile getirildiği panelin konuşmacıları İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlter Turan, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Ali Karasar, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Hasan Kösebalaban ve Marmara Üniversitesi’nden Nuh Yılmaz idi.

 

Hikmet Çetin, Afganistan müdahalesini ve NATO’nun rolünü değerlendirdi

17 Kasım’da Küresel Araştırmalar Merkezi, işgalinin 11. yıldönümünde Afganistan’a müdahaleyi ve NATO’nun rolünü konu alan bir panel düzenledi. 2003-2006 döneminde Afganistan’da NATO Kıdemli Sivil Temsilciliğini yürüten eski Dışişleri Bakanı ve TBMM Başkanı Hikmet Çetin’in konuşmacı, NATO ve güvenlik çalışmaları uzmanı Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney’in de müzakereci olarak katıldığı panel, büyük ilgi gördü.

 

“Şehirötesi Ağlar” başlıklı panel dizisinin ilki yapıldı...

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi, network-ağ analizi yaklaşımının Osmanlı tarihçiliğindeki imkânlarını araştırmak ve tartışmak için “Şehirötesi Ağlar” başlığı ile bir seri panel düzenleyecek. Bu çerçevede ilk olarak 15 Aralık 2012’de, “Şehirötesi Ağlar 1: Osmanlı İmparatorluğu’nda Misyonerlik –Kişiler, Kurumlar, İlişkiler–” başlıklı bir panel düzenlendi. Oturum başkanlığını Emrah Safa Gürkan’ın yürüttüğü; Şamil Mutlu, Mehmet Ali Doğan ve Ayşe Aksu’nun panelist olarak katıldığı bu panelde, Katolik ve Protestan misyonerlerin Osmanlı Devleti’ndeki faaliyetleri ve Anadolu’daki Amerikan okulları tartışıldı.

 

SanatHafıza program dizisi başladı

Sanat Araştırmaları Merkezi, Ekim ayında yeni bir konuşma dizisi başlattı. SanatHafıza başlıklı bu program dizisinde sanatın hafıza ile kurduğu ilişkinin irdelenmesi hedefleniyor. Dizinin ilk konuğu Bilim ve Sanat Vakfı Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nden Eyüp Süzgün oldu. Süzgün ile “Öznel Deneyim Mekânı Olarak Biyolojik Hafıza: Hafızanın Bilinç ve Benlikle İlişkisi” üzerine konuştuk. Serinin ikinci konuğu olan İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Mutman ile  “Deleuze’ün Felsefesinde Hafıza ve Sinema”yı konuştuk. Programın üçüncü konuğu, Mardin Artuklu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Tanju ile Aralık ayında cumartesi günleri gerçekleştirilen dört oturumda “Mimarlık ve Hafıza”, “Mimarlık ve Anıt”, “Mimarlık ve Kimlik”, “Mimarlık ve Temsiliyet” başlıkları tartışıldı.

 

Osmanlıca Seminerleri 19. döneminde…

Bilim ve Sanat Vakfı Türkiye Araştırmaları Merkezi bünyesinde beş senedir devam eden Osmanlıca Seminerlerinin kapsamı genişletilerek öğrenim, kullanım ve neşir kademeleri şeklinde yeniden yapılandırıldı. Bu bağlamda, Osmanlı Türkçesi’ne giriş ve paleografya birinci kademe; diplomatika, epigrafi, hüsn-i hat, nümizmatik, inşa, el yazmaları, metin tahlilleri, transkripsiyon ve tahkik usulleri ve neşir çalışmaları diğer kademeler çerçevesinde önümüzdeki dönemlerde ayrı ayrı ilan edilecektir.

Osmanlı Türkçesi’ne Giriş ve Paleografya olmak üzere iki ayrı seviyede yapılandırılan ilk kademe seminerlerine, 8 Ekim 2012-4 Ocak 2013 tarihleri arasında düzenlenen 19. dönem Osmanlıca seminerleri ile devam edildi. 29 Eylül 2012’de yapılan seviye tespit sınavı neticesinde, 6 grup ile 9 Ekim’de başlayan 19. Dönem seminerleri 4 Ocak 2013’te tamamlanacaktır.

4 Mart-24 Mayıs 2013 tarihleri arasında devam edecek 12 haftalık 20. dönem seminerleri için başvurular ise 15-22 Şubat 2013 tarihleri arasında www.bisav.org.tr üzerinden kabul edilecektir.

 

Mete Tunçay TAM’ın misafiriydi

Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin gerçekleştirdiği özel toplantı serisinin ikinci konuğu Mete Tunçay idi. Tunçay ile Türkiye Cumhuriyeti’nde Tek Parti Yönetimi’nin Kurulması 1923-1931adlı kitabı çerçevesinde, Türkiye’de sol ve tek parti dönemi tartışıldı.

 

Hafıza Sanatı ve Vladimir Nabokov Atölyesi başladı

Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından Dr. Nagihan Haliloğlu yönetiminde düzenlenen atölyede, ‘hafıza’ bir tahlil birimi olarak ele alınarak metin okumaları yapılacaktır. Metinlerin çoğunu, günümüz roman yazarları üzerindeki etkisi büyük olan Vladimir Nabokov’un kitapları oluşturmaktadır. Atölyede hafıza hakkında kuramsal metinlerle Nabokov’un metinlerinin okumaları beraber yürütülecektir. Katılımcıların çağdaş edebiyat ve/veya Türk edebiyatından karşılaştırmalar yapmaları teşvik edilecektir.

 

Müzik Odası Atölyesi 2012-2013 başladı

Bu atölye hem Türk hem de Batı müziğini öğrenmeye yöneliktir ve makam teorilerinden Batı müziği ton ve modlarına kadar geniş bir alanı kapsayacaktır. Atölyenin amacı sadece Türk müziğini veya sadece Batı müziğini değil; her iki müziği de teknik ve teorik yapılarının yanı sıra tarihleri, felsefeleri ile öğrenebilmiş öğrenciler yetiştirmeye yöneliktir.

 

Senaryo Atölyesi 2013 başladı

Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Gökhan Yorgancıgil’in koordinatörlüğünde devam edecek atölyede, süreçlerin en başından bitmiş bir senaryo metni elde edilmesine kadar geçen aşamalar kolektif çalışma şeklinde teorik ve pratik dersler halinde yürütülecektir. Atölyenin öncelikli amacı 90 dakikalık bir sinema filmi senaryosu yazılmasıdır.

 

2013 Bahar Dönemi seminerleri başlıyor

Bilim ve Sanat Vakfı seminerleri 47. dönemi kayıtları 25 Şubat-8 Mart tarihleri arasında alınmaya başlıyor. Seminerler ise 8 Mart-13 Nisan tarihleri arasında geçen dönem olduğu gibi 6 hafta sürecek. Seminerler herkese açık olup katılım için herhangi bir şart aranmamaktadır. Seminer ayrıntılarına www.bisav.org.tr üzerinden ulaşılabilir.

 

 

BSV Notlar 25: Yayınevleri
ve Yayıncılık Üzerine Sohbetler
çıktı

BSV Notlarserisinin yirmi beşincisi Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından “Yayınevleri ve Yayıncılık Üzerine Sohbetler” başlığı ile yayınlandı. Notlar, çeşitli tarihlerde Türkiye Araştırmaları tarafından düzenlenen Türkiye üzerine yayın yapan yayınevleri konulu TAM sohbet programlarının geniş özetlerini içermektedir. Ayrıntılı bilgi için http://bisav.org.tr/yayinlar web adresi ziyaret edilebilir.

 

BSV Notlar 26: Çin Konuşmalarıçıktı

BSV Notlar serisinin yirmi altıncısı Küresel Araştırmalar Merkezi tarafından “Çin Konuşmaları” başlığıyla yayınlandı. Notlar Zeyneb Hale Eroğlu, Kadir Temiz ve Çağdaş Üngör’ün yüksek lisans ve doktora tez sunumları ile Çinli insan hakları aktivisti Yang Jian-li’nin konuşmasını içeriyor.

 

BSV Notlar 27: Medeniyetleri Karşılaştırmak, George Makdisi Örneği çıktı

Medeniyet Araştırmaları Merkezi tarafından 31 Mart 2012 tarihinde düzenlenen “Medeniyetleri Karşılaştırmak: George Makdisi Örneği” panelindeki sunumlar Notlar serisinin 27. eseri olarak yayınlandı. Eyyüp Said Kaya’nın (İstanbul Şehir Üniversitesi) başkanlığındaki oturumda Ali Hakan Çavuşoğlu (İSAM), H. Tuncay Başoğlu (İSAM) ve Harun Yılmaz (Marmara Üniversitesi) medrese çalışmalarının Batı’daki en önemli isimlerinden George Makdisi’nin İslam ve Ortaçağ Batı yükseköğretimleri hakkındaki yaklaşımı çerçevesinde medeniyetleri mukayese etmenin imkânlarını ele aldılar.

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.