Havadis
2008 Güz Dönemi Seminerleri Başlıyor
Bilim ve Sanat Vakfı’nın geleneksel hâle gelen seminerlerinin 38. dönemi 10-11 Ekim 2008 tarihinde başlıyor. Bu dönemki seminer programında, edebiyat, sinema, tarih, felsefe, iktisat, iletişim psikolojisi, sosyal teori, sosyal bilim gibi farklı disiplinlerden 50 ayrı seminer yer alacak. Mustafa Özel, Gökhan Çetinsaya, M.İbrahim Turhan, İhsan Kabil, H. Murat Köse, Vildan Serdaroğlu, E. Sait Kaya, İ. Zeyd Gerçik gibi bir çok uzman isim seminer hocaları arasında yer alıyor. 2008 Güz seminerleri, Cuma ve Cumartesi günleri vakfın Vefa’da yer alan merkezinde 8 hafta sürecek. Seminerler ücretsiz olup, katılım için önceden kayıt yaptırmak gerekmektedir.
SAM Roman Okuma Grubu
Sanat Araştırmaları Merkezi’nin bünyesinde 2008’in Ocak ayından itibaren faaliyete başlayan Roman Okuma Grubunda, seçilen metinlerden yola çıkarak modern Türk romanının nasıl bir seyir izlediğinin incelenmesi amaçlanıyor. Çalışmanın diğer hedefleri de edebiyat eserinin hangi ipuçlarının izi sürülerek okunabileceğinin imkânlarını aramak ve yazarın “ne”yi anlattığından çok, “nasıl” anlattığının peşine düşerek değerlendirilmesine örneklik teşkil etmek. Her toplantıda, belirlenen roman bağlamında yapılan bir sunumun ardından öne çıkan hususlar katılımcılarla tartışılıyor. Yıl boyunca tartışılan romanlar: Orhan Pamuk, Kar; Sabahattin Ali, Kürk Mantolu Madonna; Peyami Safa, Yalnızız;; Oğuz Atay, Tutunamayanlar; Adalet Ağaoğlu, Bir Düğün Gecesi; Latife Tekin, Sevgili Arsız Ölüm.
Roman Okuma Grubu, güz döneminde yeni okumalarla çalışmalarına devam etmeyi planlıyor.
İslâm ve Klasik yayımlandı
8-10 Ekim 2004 tarihlerinde Bilim ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen, “Klasiği Yeniden Düşünmek” başlıklı uluslararası sempozyumda toplam 90 tebliğ sunulmuştu. Sempozyumda sunulan bildiriler Sempozyum Düzenleme Kurulunca üç ana başlık altında tasnif edildi. Bunların ilki 2006 yılında Sanat ve Klasik, ikincisi 2007 yılında Medeniyet ve Klasik başlıklarıy
BSV Notlar 10 ve 11 çıktı
Sanat Araştırmaları Merkezi (SAM)’nin hazırladığı Notlar 10 ve 11 yayınlandı. Notlar’dan ilki, Türk Edebiyatı’nın Batılılaşması: Orhan Okay başlığını taşıyor. Bu kitapçık, SAM’ın “Kırkambar” toplantıları vesilesiyle Orhan Okay’la 2005 yılında yaptığı bir söyleşiyi içeriyor.
On birinci Notlar’da ise 2006 yılında gerçekleştirilen “Eski Türk Edebiyatı Toplantıları”nın bir verimi olarak Ömer Zülfe, Murat Karavelioğlu, Fatma Meliha Şen ve Reyhan Çorak’ın, Osmanlı başkentleri Edirne, Bursa ve İstanbul eksenindeki 15. ve 16. yüzyıl divan şiirlerini inceleyen makaleleri yer alıyor. Kitapçığın başlığı, Eski Türk Edebiyatı Toplantıları: 15. ve 16. Yüzyıl Divanlarında Edirne, Bursa ve İstanbul.
İki Ödül
Hayal Perdesi Sinema Topluluğu’nun gerçekleştirdiği filmlerden ikisi Marmara İletişim 10. Kısa Film Yarışması’nda ödül kazandı. Yaklaşık 100 filmin katıldığı festivalde kısa kurmaca dalında Eski Kazan’
Yaz seminerleri sona erdi
2008 Yaz seminerleri 30 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti. Üniversite teması etrafında devam eden seminerler boyunca, İhsan Fazlıoğlu, İbrahim Şirin, Ahmet Yılmaz, Coşkun Çakır, Süleyman S. Öğün, İshak Arslan, Savaş Barkçin ve Mustafa Özel birer sunum yaptı. Yaz seminerleri geleneksel Sapanca gezisiyle son buldu.
BSV Notlar 12 ve 13 çıktı
BSV Notlar serisinin on ikincisi “Kurtuluşun İki Yüzü: Hakikat ve Siyaset/ 350. Ölüm Yıldönümünde Katip Çelebi” başlığı ile yayınlandı. Kitapçıkta, Katip Çelebi’nin 350. ölüm yıldönümü nedeniyle, 17 Kasım 2007 tarihinde Türkiye Araştırmaları Merkezi (TAM)’nin düzenlediği panelin tebliğ özetleri yer alıyor. Oturum başkanlığını İhsan Fazlıoğlu’nun yürüttüğü panele, Fikret Sarıcaoğlu, Eşref Altaş ve Emrullah Bulut konuşmacı olarak katılmışlardı.
On üçüncü Notlar, Osmanlı İlmiyesi başlığını taşıyor. Kitapçıkta, TAM bünyesinde gerçekleştirilen ve Osmanlı ilmiyesinin yapısını, işleyişini konu edinen altı toplantının dökümleri bulunuyor.
Şakir Kocabaş web sitesi açıldı
19 Ağustos 2006 yılında aramızdan ayrılan Doç. Dr. Şakir Kocabaş, ölümünün ikinci yıldönümünde dostları ve öğrencileri tarafından Eyüp’teki kabri başında anıldı.
Aynı zamanda, öğrencileri Hocalarının anısına bir web sitesi hazırladı. Doç. Dr. Kocabaş’ın yayınlananlar dışında tamamlanmamış eserlerinin, özel belgelerinin, kavram çalışmalarının, ders notlarının, çizimlerinin ve diğer çalışmalarının paylaşıma açıldığı siteye www.sakirkocabas.com adresinden erişilebilir.
Bilim Tarihi Okuma Grubu
Bilim Felsefesi Okuma Grubu, 2008 Bahar döneminde 2. kademeyi tamamlayan ve öğrenci sempozyumunda tebliğ sunan katılımcılarla yapıldı.
İshak Arslan’ın nezaretinde 15 günde bir toplanan grubun amacı, Bilim felsefesinin 19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçiş sürecinde doğa bilimlerinde yaşanan olağanüstü gelişmelere paralel olarak geçirdiği dönüşümün anlaşılmasıydı. Bu amaç çerçevesinde seçilen metinler ışığında bilimin ve bilim felsefesinin pozitivist karakterini aşama aşama yitirmesi ve giderek olasılıkçı, çoğulcu bir yapıya dönüşmesinin nedenleri tartışıldı.
TALİD’in 11. sayısı çıktı
Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi (TALİD)’nin 11. sayısı “Türk Sosyoloji Tarihi” başlığıyla yayımlandı. Türkiye’de sosyoloji ve alt dalları, kuram ve metodoloji tartışmaları, Türk sosyolojisinde modernleşme batılılaşma ve küreselleşme tartışmaları, sosyoloji tarihleri ve ders kitapları gibi konuların göze çarptığı bu sayıda, Bahattin Akşit, Korkut Tuna ve Nükhet Sirmen’le yapılmış söyleşiler yer alıyor.
SEMINARS
As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.
MORE INFO