KAM / Tezat: Sebilürreşad Dergisinin Siyasî Duruşu ve İslamcılık

15 Ocak 2006 Pazar

“Sebilürreşad Dergisinin Siyasî Duruşu ve İslamcılık” başlığıyla sunulan tez, Sebilürreşad dergisinin ikinci dönemini (1948-63) kapsıyor.

Derginin, döneme damgasını vuran Demokrat Parti’ye ve onun izlediği iç ve dış siyasete, muhalefet partilerine, laiklik, demokrasi ve insan haklarına bakışı gibi pek çok konuya değinilen sunumda, o günden bu güne İslamcıların eleştiri kültüründeki süreklilik ve değişim unsurları ortaya çıktı. CHP'nin iktidar olması endişesiyle DP’nin izlediği siyasete yönelik eleştiriler ya kısmî olarak ya da dolaylı yoldan yapılmış; eleştirilmesi gereken bazı konulara ise hiç değinilmediği ifade edildi. Laiklik, demokrasi ve insan haklarına bakış ise dönemsel reflekslerin bir ürünü; İslam’da zaten mevcut oldukları düşüncesiyle olumlanmış.

Bir anlamda varoluş mücadelesi veren ve kendilerinin yabancılaşmadığı bir toplumda çözüm üretmek arayışında olan derginin, dinî özgürlükler konusuna odaklanması sebebiyle, başta uluslararası ilişkiler olmak üzere pek çok alanı göz ardı ettiği ifade edildi. Sunum sonunda sorulan sorularla tartışma genişledi. 

 

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.