Mecmua

Merkez-Çevre Teorisine Eleştirel Bir Bakış: Eleştirel Teori & Antonio Gramsci*
Feyzullah Yılmaz
 
Gi­riş
Türk si­ya­sa­sı­nı açık­la­ya­bil­me ko­nu­sun­da­ki teo­rik tar­tış­ma­lar iniş­li çı­kış­lı bir gra­fik gös­ter­mek­te ve si­ya­set ala­nın­da ger­çek­le­şen ba­zı ge­liş­me­le­re gö­re tar­tış­ma ba­zen ye­ni­den alev­len­mek­te, ba­zen de sön­me­ye yüz tut­mak­ta­dır. 2002 ge­nel se­çim­le­ri­nin so­nuç­la­rı da bu tar­tış­ma­la­rın ye­ni­den alev­len­me­si­ne ve­si­le olan bir et­ki yap­tı. Bir­çok aka­de­mis­yen, kö­şe ya­za­rı vs. si­ya­set sah­ne­sin­de ya­şa­nan bu de­ği­şi­mi an­la­ya­bil­mek ve açık­la­ya­bil­mek için yo­ğun bir ça­ba or­ta­ya koy­du. Son ola­rak da, 2007 se­çim­le­riy­le bir­lik­te or­ta­ya çı­kan ye­ni si­ya­sî kon­jonk­tür­den ve ya­şa­nan ba­zı ge­liş­me­ler­den son­ra,1 si­ya­set ala­nın­da ya­şa­nan bu de­ği­şim­le­re ve Tür­ki­ye’de si­ya­sal alan­da ya­şa­nan mü­ca­de­le­le­rin do­ğa­sı­na iliş­kin tar­tış­ma­lar ye­ni­den alev­len­di.
Bu nok­ta­da, bu ye­ni dö­ne­min ve si­ya­set ala­nın­da ya­şa­nan mü­ca­de­le­nin do­ğa­sı­nın ana­li­ziy­le il­gi­li ola­rak üç fark­lı gru­bun or­ta­ya çık­tı­ğı söy­le­ni­le­bi­lir:
Bi­rin­ci grup, Türk si­ya­sa­sı­nı ana­liz et­me­ye, alan­da­ki “do­mi­nant” teo­ri di­ye­bi­le­ce­ği­miz bir te­ori­yi, ya­ni Şe­rif Mar­din’in mer­kez-çev­re te­ori­si­ni2 kul­la­na­rak de­vam et­mek­te. Bu grup­ta­ki­le­re3 gö­re, mer­kez-çev­re te­ori­si­ninTürk si­ya­sa­sın­da ya­şa­nan ge­liş­me­le­rin an­lam­lı bir res­mi­ni sun­ma nok­ta­sın­da her­han­gi bir ek­si­ği yok­tur; ya­ni bu teo­ri geç­miş dö­nem­ler­de ya­şa­nan bir­çok olay­da Türk si­ya­sa­sı­nı an­lam­lan­dı­ra­bil­mek nok­ta­sın­da ba­şa­rı­lı bir şe­kil­de iş­lev gör­dü­ğü gi­bi, şim­di de ay­nı iş­le­vi gör­me­ye de­vam ede­cek­tir.
 
(Makalenin tamamını  okumak için "indir"e tıklayınız.)

خيار المحررين

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


تابعنا

الاشتراك في النشرة الإخبارية لدينا لتلقي الأخبار والتحديثات.