Havadis

Kış programında Mehmet Akif’i andık
Vefatının 70. yılı münasebetiyle, Mehmet Akif’i 19-23 Şubat 2007 tarihleri arasında düzenlediğimiz Kış seminerinde andık. Konuşmacılar Ertuğrul Düzdağ, Ali Günvar, Beşir Ayvazoğlu, Suat Mertoğlu ve Hayrettin Orhanoğlu’nun şair ve düşünürü farklı veçheleriyle ele aldığı program, Sanat Araştırmaları Merkezi’nin Akif’e ayırdığı Şiir Akşamı’yla sona erdi.
Kütüphanemiz büyümeye devam ediyor
Vakfımız Kütüphanesi, bağış ve satın alma yoluyla koleksiyonunu her geçen gün biraz daha büyütüyor. Seyfettin Manisalıgil, Mehmet Serhan Tayşi, Ahmet Davutoğlu kitaplıklarına son olarak Halil İbrahim Şener Kitaplığı eklenmişti. Geçtiğimiz aylarda da Arslan Pulathaneli Kitaplığı kütüphanemize kazandırıldı. Arslan Pulathaneli 1919 yılında Trabzon’da doğdu. Trabzon Lisesi’nden mezun oldu (1937). İstanbul Yüksek Ticaret Mektebi’nde öğrenim gördü. Trabzon’da ticaretle uğraştı. Özellikle şiir kitaplarına karşı özel ilgisi bulunan Pulathaneli, yerli-yabancı; büyük kentlerde ve Anadolu’nun en ücra köşelerindeki ilçelerde yayınlanmış kitapları toplayarak zengin bir kütüphane kurdu. Bu kitapları elde etmek için şair ve yazarlara binlerce mektup yazdı.
Trabzon (Ankara), Karşı, Kıyı ve Mavi Nokta dergilerinde; Kuzey Haber ve Karadeniz gazetelerinde Trabzon’un kültür yaşamı, kitap, yayın ve sinema konularında yazılar yazdı.
Trabzon’da “Kitap Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı” olarak anılan Pulathaneli 13 Mayıs 1996 yılında Trabzon’da hayatını kaybetti. 12 bin cilt kitap ve 5 bin süreli yayının olduğu tahmin edilen Pulathaneli Kitaplığı’nın tasnifine Temmuz ayında başlanacak.
TALİD’in 8. sayısı çıktı
Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin çıkardığı Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi’nin (TALİD) 7. sayısı, Batılılaşma sürecinin bir ürünü olarak ortaya çıkan Yeni Türk Edebiyatını konu almıştı. “Yeni Türk Edebiyatı Tarihi-II” başlığıyla çıkan 8. sayıda ise aynı konuya devam ediliyor. Edebiyat tarihleri, roman, tiyatro, eleştiri, deneme, karşılaştırmalı edebiyat, tercüme, antoloji, edebiyat sosyolojisi, edebî röportaj, tarihî romanlar; kişi, kitap ve dergi tanıtımlarının yer aldığı bu sayının söyleşi konuğu ise, bu alandaki çalışmalar hakkında bilgiler veren Abdullah Uçman. Derginin 9. sayısı ise Eski Türk Edebiyatı tarihini mesele edinecek.
Dîvân 21 çıktı!
Dîvân İlmî Araştırmalar dergisinin 21. sayısı, ağırlıklı olarak, vefatının 600. yılını idrak ettiğimiz İbn Haldun’a ayrıldı. Büyük mütefekkir, görüşleriyle Osmanlı tarihçileri, toplum ve siyaset düşünürleri arasında da pek çok takipçi bulmuş, Mukaddime’si Osmanlı klasik döneminden itibaren ilim ve siyaset dünyasında çokça okunmuştu. Bu konu dışında da, özgün makaleler, araştırma notları ve bu sayıda ilk defa yer verilen “Değerlendirme Makalesi” bölümü okurların istifadesine sunuluyor. Kitap değerlendirmesi kısmında, İbn Haldun’la ilgili sayısı oldukça sınırlı olan Türkçe çalışmalar tanıtılıyor. Derginin son bölümünde ise, üç sempozyum değerlendirmesi ile, derginin geçen yirmi bir sayısında yayınlanmış yazıların makale ve yazar adlarına göre düzenlenen bibliyografyası yer alıyor.
2007 Bahar seminerleri sona erdi
23 Mart-12 Mayıs
tarihleri arasında, toplam sekiz hafta süren Bahar seminerleri, Genel Giriş, Giriş, Temel ve Özel olmak üzere 4 grupta ve 51 başlık altında gerçekleşti. 
Hikmet Anne belgeselinin Galası yapıldı
24 Şubat Cumartesi, Vefa salonunda Hikmet Öğüt Belgeseli’nin gala programını gerçekleştirdik. İkramın ardından, Hayal Perdesi Sinema Topluluğu’nun hazırladığı “Su Damlası-Bir İstanbul Hanımefendisi: Hikmet Anne” belgeselinin açılış konuşmasını yapan Mustafa Özel, insanın unutan ve hatırlayan yönüne dikkat çekerek, seçkin insanları andıkça ana kaynağa yöneleceğimizi belirtti. Hikmet Öğüt’ün defterinden dökülen satırlar ise, su gibi akıp giden insanın gurbetteki yolculuğuna tutulan bir fener gibiydi:
“(…) Kaynağından her gün bir parça daha uzaklaşan su gibiyiz. O su nasıl geçtiği topraklarda damla damla dağılarak, eriyerek gidiyorsa, biz de kalbimizin kaynağından böylece her an biraz daha uzaklaşarak, her zaman bir parça daha azalarak bilmediğimiz bir diyara akıyoruz.”
18. Öğrenci sempozyumu yapıldı
Vakfımızın geleneksel Öğrenci sempozyumlarının 18.’si 10-11 Mart 2007 tarihinde düzenlendi. Farklı başlıklarda 8 oturum süren sempozyumda toplam 30 tebliğ sunuldu. Dr. Mustafa Özel’in açılış konuşmasıyla başlayan sempozyum, Ahmet Okumuş’un kapanış değerlendirmesiyle sona erdi.
TAM’da yeni okumu grubu:
Osmanlıların 19. yüzyılı
Ebubekir Ceylan ve Zahit Atçıl’ın yürüttüğü 19. yüzyıl Okuma Grubu’nda, bu dönem üzerine yazılmış yeni ve klasik  metinler (kitap, makale vb.) tartışılacak. Hem temel bilgi eksikliklerinin giderilmesi hem de Türkiye tarihinin 19. yüzyılının dünya tarihindeki yeri ve genel Türk tarihindeki konumunun değerlendirileceği programda, 19. yüzyılın siyasî, toplumsal ve iktisadî gelişmeleri hakkındaki bilgiler yeniden gözden geçirilecek. Aynı zamanda, 17. ve 18. yüzyıl ile ilgili daha sonra yapılacak okumalar için de bir birikim sağlanacak.
Notlar 5-6 çıktı
Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin, Tanzimat çağında Osmanlı hukuku çerçevesinde düzenlediği toplantılar Notlar-5 olarak kitaplaştı. Prof. Dr. Huricihan İslamoğlu, Doç. Dr. Macit Kenanoğlu ve Prof. Dr. Engin Deniz Akarlı’nın konuk olarak katıldıkları toplantılarda, Osmanlı hukuk sistemi, bu sistemin belirlediği iktisadî dönüşüm ve modern devlet yapılarının ortaya çıkış süreci tartışılmıştı.
TAM’ın, kütüphanelerimizin dünü bugünü, imkânları ve sorunlarını tartıştığı toplantılar da Notlar-6 olarak kitaplaştı. Millet Kütüphanesi eski müdürü M. Serhan Tayşi, Süleymaniye Kütüphanesi eski müdürü Nevzat Kaya, Dr. Tarık Özçelik, Beyazıt Devlet Kütüphanesi müdürü Şerafettin Kocaman, teknik ressam Adnan Alpay ve Atatürk Kütüphanesi Nadir Eserler bölümünde görevli Hüseyin Türkmen toplantılara konuşmacı olarak katılmıştı.
TAM’da yeni okumu grubu:
Osmanlı tasavvuf tarihi
Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği “Osmanlı Tasavvuf Tarihi Okumaları” başlıklı ihtisas çalışmasını Doç. Dr. Reşat Öngören yürütüyor. Osmanlı tasavvuf tarihinin dönem dönem ele alınacağı programda, yayımlanmış ilgili akademik çalışmalar (kitap, makale vs.) üzerinden genel bir çerçeve çizildikten sonra kaynak niteliğindeki eserlerin okunmasına geçilecek.
Derviş Zaim’i konuk ettik
İlk filmi Tabutta Rövaşata ile sinemada ismini duyuran, senaryosunu yazıp yönettiği filmlerle yurtiçi ve yurtdışında çeşitli ödüller kazanan yönetmen Derviş Zaim, son filmi Cenneti Beklerken (2006)’i konuşmak üzereSanat Araştırmaları Merkezi Kırkambar toplantılarının konuğu oldu. İlgili sayfalarda bu söyleşiden bir bölümü okuyabilirsiniz.
MAM’da yeni okuma grubu:Düşüncebilim
Gerçeklik’in derin yapısının idraki için, tarih boyunca geliştirilen yöntemlerden birisi olan ilm-i mantık’ın kadim felsefe-bilim mirasının anlaşılabilmesi için bilinmesi gereken elzem bir bilim dalı olmasından hareketle oluşturulan Düşüncebilim okuma grubu Mayıs ayında faaliyetlerine başlayacak. İki aşamalı çalışmada ilkin Esirüddin Ebherî’nin İsagucî’si temel metin olarak dikkate alınacak, eksik konular Ahmed Cevdet Paşa’nın Miyar-i Sedad’ından tamamlanacak. Devam dikkati ile sınav sonucunun beraberce değerlendirileceği elemeden sonra belirlenen katılımcılarla devam edecek 2. aşamada ise, Necmeddin Kazvinî’nin Şemsiye’si, Kutbuddin Razî’nin Şerh’inden istimdad ile okunacak. 10 haftalık programın danışmanlığını İhsan Fazlıoğlu yürütüyor.
Osmanlıca seminerleri başladı
Türkiye Araştırmaları Merkezi, Osmanlı tarihi ve medeniyeti üzerine gerek merkez bünyesinde düzenlenen, gerekse diğer kademelerdeki atölye ve okuma gruplarının ihtiyacına binaen çeşitli seviyelerde Osmanlıca Seminerleri vermeye başladı.
Sözlü Tarih çalışmaları için gönüllü aranıyor
Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen Sözlü Tarih çalışmalarında yer almak isteyen gönüllü arkadaşlar, hem ‘gün görmüş’ bir kişinin yaşamındaki tecrübelerini ilk ağızdan duyma fırsatı bulabilecek hem de Vakfımızın sözlü tarih projesine katkı sağlayacaklar.
Çocuk edebiyatı paneline ev sahipliği yaptık
Sanat Araştırmaları Merkezi 7 Nisan 2007 tarihinde “Çocuğu Anlayan Edebiyat” başlıklı bir panel düzenledi. Çocuk edebiyatı kavramının, bu başlık altında sunulan ürünlerle birlikte tartışmaya açıldığı panelin oturum başkanlığını Erhan Erken yürüttü. Erdem Yayınları genel yayın yönetmeni Melike Günyüz, illüstratör Osman Turhan, Birdirbir dergisi editörü Hatice Işılak ve yazar Mevlâna İdris ise panele konuşmacı olarak katıldı.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.