Havadis

2008 Güz Dö­ne­mi Se­mi­ner­le­ri Baş­lı­yor

Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı’nın ge­le­nek­sel hâ­le ge­len se­mi­ner­le­ri­nin 38. dö­ne­mi 10-11 Ekim 2008 ta­ri­hin­de baş­lı­yor. Bu dö­nem­ki se­mi­ner prog­ra­mın­da, ede­bi­yat, si­ne­ma, ta­rih, fel­se­fe, ik­ti­sat, ile­ti­şim psi­ko­lo­ji­si, sos­yal teo­ri, sos­yal bi­lim gi­bi fark­lı di­sip­lin­ler­den 50 ay­rı se­mi­ner yer ala­cak. Mus­ta­fa Özel, Gök­han Çe­tin­sa­ya, M.İb­ra­him Tur­han, İh­san Ka­bil, H. Mu­rat Kö­se, Vil­dan Ser­da­roğ­lu, E. Sa­it Ka­ya, İ. Zeyd Ger­çik gi­bi bir çok uz­man isim se­mi­ner ho­ca­la­rı ara­sın­da yer alı­yor. 2008 Güz se­mi­ner­le­ri, Cu­ma ve Cu­mar­te­si gün­le­ri vak­fın Ve­fa’da yer alan mer­ke­zin­de 8 haf­ta sü­re­cek. Se­mi­ner­ler üc­ret­siz olup, ka­tı­lım için ön­ce­den ka­yıt yap­tır­mak ge­rek­mek­te­dir.

 

 

SAM Ro­man Oku­ma Gru­bu

Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi’nin bün­ye­sin­de 2008’in Ocak ayın­dan iti­ba­ren fa­ali­ye­te baş­la­yan Ro­man Oku­ma Gru­bun­da, se­çi­len me­tin­ler­den yo­la çı­ka­rak mo­dern Türk ro­ma­nı­nın na­sıl bir se­yir iz­le­di­ği­nin in­ce­len­me­si amaç­la­nı­yor. Ça­lış­ma­nın di­ğer he­def­le­ri de ede­bi­yat ese­ri­nin han­gi ipuç­la­rı­nın izi sü­rü­le­rek oku­na­bi­le­ce­ği­nin im­kân­la­rı­nı ara­mak ve ya­za­rın “ne”yi an­lat­tı­ğın­dan çok, “na­sıl” an­lat­tı­ğı­nın pe­şi­ne dü­şe­rek de­ğer­len­di­ril­me­si­ne ör­nek­lik teş­kil et­mek. Her top­lan­tı­da, be­lir­le­nen ro­man bağ­la­mın­da ya­pı­lan bir su­nu­mun ar­dın­dan öne çı­kan hu­sus­lar ka­tı­lım­cı­lar­la tar­tı­şı­lı­yor. Yıl bo­yun­ca tar­tı­şı­lan ro­man­lar: Or­han Pa­muk, Kar; Sa­ba­hat­tin Ali, Kürk Man­to­lu Ma­don­na; Pe­ya­mi Sa­fa, Yal­nı­zız;; Oğuz Atay, Tu­tu­na­ma­yan­lar; Ada­let Ağa­oğ­lu, Bir Dü­ğün Ge­ce­si; La­ti­fe Te­kin, Sev­gi­li Ar­sız Ölüm.

Ro­man Oku­ma Gru­bu, güz dö­ne­min­de ye­ni oku­ma­lar­la ça­lış­ma­la­rı­na de­vam et­me­yi plan­lı­yor.

 

 

İs­lâm ve Kla­sik ya­yım­lan­dı

 

8-10 Ekim 2004 ta­rih­le­rin­de Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen, “Kla­si­ği Ye­ni­den Dü­şün­mek” baş­lık­lı ulus­la­ra­ra­sı sem­poz­yum­da top­lam 90 teb­liğ su­nul­muş­tu. Sem­poz­yum­da su­nu­lan bil­di­ri­ler Sem­poz­yum Dü­zen­le­me Ku­ru­lun­ca üç ana baş­lık al­tın­da tas­nif edil­di. Bun­la­rın il­ki 2006 yı­lın­da Sa­nat ve Kla­sik, ikin­ci­si 2007 yı­lın­da Me­de­ni­yet ve Kla­sik baş­lık­la­rıy­la Kla­sik ya­yın­la­rı ara­sın­dan çık­tı. İs­lâm ve Kla­sik ise se­ri­nin üçün­cü ki­ta­bı ola­rak 2008’de ya­yım­lan­dı. Böy­le­ce kla­sik kav­ra­mı di­sip­lin­le­ra­ra­sı ni­te­li­ğe uy­gun ola­rak ta­bi­i bi­lim­ler­den si­ya­se­te, ik­ti­sat­tan sa­na­ta, fel­se­fe­den di­ne ka­dar en ge­niş bi­çi­miy­le tar­tış­ma­ya açıl­dı.

 

BSV Not­lar 10 ve 11 çık­tı

Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi (SAM)’nin ha­zır­la­dı­ğı Not­lar 10 ve 11 ya­yın­lan­dı. Not­lar’dan il­ki, Türk Ede­bi­ya­tı’nın Ba­tı­lı­laş­ma­sı: Or­han Okay baş­lı­ğı­nı ta­şı­yor. Bu ki­tap­çık, SAM’ın “Kır­kam­bar” top­lan­tı­la­rı ve­si­le­siy­le Or­han Okay’la 2005 yı­lın­da yap­tı­ğı bir söy­le­şi­yi içe­ri­yor.

On bi­rin­ci Not­lar’da ise 2006 yı­lın­da ger­çek­leş­ti­ri­len “Es­ki Türk Ede­bi­ya­tı Top­lan­tı­la­rı”nın bir ve­ri­mi ola­rak Ömer Zül­fe, Mu­rat Ka­ra­ve­li­oğ­lu, Fat­ma Me­li­ha Şen ve Rey­han Ço­rak’ın, Os­man­lı baş­kent­le­ri Edir­ne, Bur­sa ve İs­tan­bul ek­se­nin­de­ki 15. ve 16. yüz­yıl di­van şi­ir­le­ri­ni in­ce­le­yen ma­ka­le­le­ri yer alı­yor. Ki­tap­çı­ğın baş­lı­ğı, Es­ki Türk Ede­bi­ya­tı Top­lan­tı­la­rı: 15. ve 16. Yüz­yıl Di­van­la­rın­da Edir­ne, Bur­sa ve İs­tan­bul.

 

İki Ödül

Ha­yal Per­de­si Si­ne­ma Top­lu­lu­ğu’nun ger­çek­leş­tir­di­ği film­ler­den iki­si Mar­ma­ra İle­ti­şim 10. Kı­sa Film Ya­rış­ma­sı’nda ödül ka­zan­dı. Yak­la­şık 100 fil­min ka­tıl­dı­ğı fes­ti­val­de kı­sa kur­ma­ca da­lın­da Es­ki Ka­zanla En İyi Se­nar­yo, “En İyi İs­tan­bul Bel­ge­se­li” da­lın­da Ge­ri Dö­nü­şüm’le Jü­ri Özel Ödü­lü’ne hak ka­za­nıl­dı. Ay­rı­ca Ge­ri Dö­nü­şüm bel­ge­se­li, 2008 Tem­muz ayın­da ger­çek­leş­ti­ri­len, Me­cid Me­ci­di, Co­en Kar­deş­ler ve Pa­ul Tho­mas An­der­son gi­bi ün­lü yö­net­men­le­rin film­le­riy­le ka­tıl­dık­la­rı 11. Ulus­la­ra­ra­sı Shang­ha­i Film Fes­ti­va­li’nde ge­nel prog­ra­ma se­çil­di.

 

 

Yaz se­mi­ner­le­ri so­na er­di

 

2008 Yaz se­mi­ner­le­ri 30 Ha­zi­ran-5 Tem­muz ta­rih­le­ri ara­sın­da ger­çek­leş­ti. Üni­ver­si­te te­ma­sı et­ra­fın­da de­vam eden se­mi­ner­ler bo­yun­ca, İh­san Faz­lı­oğ­lu, İb­ra­him Şi­rin, Ah­met Yıl­maz, Coş­kun Ça­kır, Sü­ley­man S. Öğün, İs­hak Ars­lan, Sa­vaş Bark­çin ve Mus­ta­fa Özel bi­rer su­num yap­tı. Yaz se­mi­ner­le­ri ge­le­nek­sel Sa­pan­ca ge­zi­siy­le son bul­du.

 

 

BSV Not­lar 12 ve 13 çık­tı

 

BSV Not­lar se­ri­si­nin on ikin­ci­si “Kur­tu­lu­şun İki Yü­zü: Ha­ki­kat ve Si­ya­set/ 350. Ölüm Yıl­dö­nü­mün­de Ka­tip Çe­le­bi” baş­lı­ğı ile ya­yın­lan­dı. Ki­tap­çık­ta, Ka­tip Çe­le­bi’nin 350. ölüm yıl­dö­nü­mü ne­de­niy­le, 17 Ka­sım 2007 ta­ri­hin­de Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi (TAM)’nin dü­zen­le­di­ği pa­ne­lin teb­liğ özet­le­ri yer alı­yor. Otu­rum baş­kan­lı­ğı­nı İh­san Faz­lı­oğ­lu’nun yü­rüt­tü­ğü pa­ne­le, Fik­ret Sa­rı­ca­oğ­lu, Eş­ref Al­taş ve Em­rul­lah Bu­lut ko­nuş­ma­cı ola­rak ka­tıl­mış­lar­dı.

On üçün­cü Not­lar, Os­man­lı İl­mi­ye­si baş­lı­ğı­nı ta­şı­yor. Ki­tap­çık­ta, TAM bün­ye­sin­de ger­çek­leş­ti­ri­len ve Os­man­lı il­mi­ye­si­nin ya­pı­sı­nı, iş­le­yi­şi­ni ko­nu edi­nen al­tı top­lan­tı­nın dö­küm­le­ri bu­lu­nu­yor.

 

 

Şa­kir Ko­ca­baş web si­te­si açıl­dı

19 Ağus­tos 2006 yı­lın­da ara­mız­dan ay­rı­lan Doç. Dr. Şa­kir Ko­ca­baş, ölü­mü­nün ikin­ci yıl­dö­nü­mün­de dost­la­rı ve öğ­ren­ci­le­ri ta­ra­fın­dan Eyüp’te­ki kab­ri ba­şın­da anıl­dı. 

Ay­nı za­man­da, öğ­ren­ci­le­ri Ho­ca­la­rı­nın anı­sı­na bir web si­te­si ha­zır­la­dı. Doç. Dr. Ko­ca­baş’ın ya­yın­la­nan­lar dı­şın­da ta­mam­lan­ma­mış eser­le­ri­nin, özel bel­ge­le­ri­nin, kav­ram ça­lış­ma­la­rı­nın, ders not­la­rı­nın, çi­zim­le­ri­nin ve di­ğer ça­lış­ma­la­rı­nın pay­la­şı­ma açıl­dı­ğı si­te­ye www.sa­kir­ko­ca­bas.com ad­re­sin­den eri­şi­le­bi­lir.

 

Bi­lim Ta­ri­hi Oku­ma Gru­bu

Bi­lim Fel­se­fe­si Oku­ma Gru­bu, 2008 Ba­har dö­ne­min­de 2. ka­de­me­yi ta­mam­la­yan ve öğ­ren­ci sem­poz­yu­mun­da teb­liğ su­nan ka­tı­lım­cı­lar­la ya­pıl­dı.

İs­hak Ars­lan’ın ne­za­re­tin­de 15 gün­de bir top­la­nan gru­bun ama­cı, Bi­lim fel­se­fe­si­nin 19. yüz­yıl­dan 20. yüz­yı­la ge­çiş sü­re­cin­de do­ğa bi­lim­le­rin­de ya­şa­nan ola­ğa­nüs­tü ge­liş­me­le­re pa­ra­lel ola­rak ge­çir­di­ği dö­nü­şü­mün an­la­şıl­ma­sıy­dı. Bu amaç çer­çe­ve­sin­de se­çi­len me­tin­ler ışı­ğın­da bi­li­min ve bi­lim fel­se­fe­si­nin po­zi­ti­vist ka­rak­te­ri­ni aşa­ma aşa­ma yi­tir­me­si ve gi­de­rek ola­sı­lık­çı, ço­ğul­cu bir ya­pı­ya dö­nüş­me­si­nin ne­den­le­ri tar­tı­şıl­dı.

 

 

TA­LİD’in 11. sa­yı­sı çık­tı

Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Li­te­ra­tür Der­gi­si (TA­LİD)’nin 11. sa­yı­sı “Türk Sos­yo­lo­ji Ta­ri­hi” baş­lı­ğıy­la ya­yım­lan­dı. Tür­ki­ye’de sos­yo­lo­ji ve alt dal­la­rı, ku­ram ve me­to­do­lo­ji tar­tış­ma­la­rı, Türk sos­yo­lo­ji­sin­de mo­dern­leş­me ba­tı­lı­laş­ma ve kü­re­sel­leş­me tar­tış­ma­la­rı, sos­yo­lo­ji ta­rih­le­ri ve ders ki­tap­la­rı gi­bi ko­nu­la­rın gö­ze çarp­tı­ğı bu sa­yı­da, Ba­hat­tin Ak­şit, Kor­kut Tu­na ve Nük­het Sir­men’le ya­pıl­mış söy­le­şi­ler yer alı­yor.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.