SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Fotograf, Görsel Kültür, Görsel Bilgi

Beral Madra

21 Nisan 2011 Perşembe 18:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi olarak 2010 - 2011 döneminde "Sanat Tarihine [Mümkün] Bakışlar" başlığı altında düzenlediğimiz Yuvarlak Masa Toplantılarının beşincisi 21 Nisan Perşembe günü saat 18.00'de gerçekleşecek. Konuğumuz Beral Madra* ile "Fotograf, Görsel Kültür, Görsel Bilgi" üzerine konuşacağız. 

•          Bugün fotograf çektiğimiz zaman ne çekiyoruz? Fotografa baktığımız zaman neye bakıyoruz? Fotograf gerçeklik mi, düşsel mi, simulasyon mu? Hangi fotograf "sanat"dır?

•          Post-Modern kuram analog ve dijital fotografı  şu sıfatlarla işaret ediyor: Gözetim, Gözetleme (voyeurism) Bakış Gücü, Pornografi, Metnin Yokoluşu, Sibernetik Gövdenin Doğuşu, Sanal Gerçeklerin Kurgulanması…

•          Günümüz kültürü görsel kültürdür; yaşamımız görsel imgelerle işgal edilmiştir.

•          Dış dünyayı ve bütün bilgiyi görme duyumuzla alıyoruz; bir kamera gibi işleyen göz ve buna bağlı olarak görmeye ilişkin bir sinir sistemi dış dünyadan görme yoluyla gelen bilgileri bir zihnimizde yeniden yapılandırıyor ve dönüştürüyor.

•          Retinadaki sinir hücreleri görsel bilgiyi çözümlüyor ve beyine yönlendiriyor. İmge hazinemiz beynin görsel korteks denilen bölümünde oluşuyor.

•          Görsel malzemenin iç algılaması yalnız bu malzemenin fiziksel özelliklerini içermez, aynı zamanda bir çeviri, bir süzme işleminden oluşan bir değişimi de içerir; bu bağlamda gerçek görsel algı organı beyindir. Herhangi bir karmaşık görsel izlenimin yapılanmasında beynin yorumcu bir gücü vardır.

•          Ancak, göze ulaşan bilgi artık hiper-bilgidir; ayıklanması, çözülmesi güçtür; bilgi iktidarları, görsel bilgiyi istedikleri gibi biçimlendirebilir; dolayısıyla görsel bilginin şifresini çözmek için görsel yapısöküm yapabilme bilgisi kazanmak gerekir. 

 

* Beral Madra, sanat eleştirmeni ve sergi yapımcısı, Galeri BM (1984-1990) ve BM Çağdaş Sanat Merkezi Yöneticisi (1990’dan bugüne); İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

1. (1987) ve 2. (1989) Istanbul Biennalleri yöneticiliği ve küratörlüğü , 43., 45., 49., 50. ve 51.Venedik Bienalleri Türkiye Pavyonu ve  Orta Asya Pavyonu, 53. Venedik Bienali (2009)küratörlüğü yaptı.2011 54. Venedik Bienali Azerbaijan Pavyonu Danışman Küratörüdür.

2008’den bu yana seçilmiş sergiler: Bahcesaray, Kırım, Çağdaş Sanat Sergisi (Turkiye, Yunanistan, Rusya, Ukrayna) (2008); Komşularla Konuşmalar, (Sarajevo, 2008); Pamplona (Huarte Contemporary Art Center) Türkiyeden Çağdaş Sanatlar Haftası, İspanya (2008); Istanbul Diptikleri, Istanbul Centre in Brussels (Brüksel, 2008); Point Hotel, Çağdaş Sanat Koleksiyon, Istanbul (2009); ; Next Wave, Türkiyeden 17 Kadın Sanatçı,  Berlin Academy Pariser Platz (2009); Cityscape, Lothringer 13, Münih.

 Beral Madra 1995’den bugüne Berlin senatosu İstanbul Bursunun temsilcisidir. Diyarbakır Sanat Merkezi kurucularındandır (2002); Gelecek Kültürü ve Sanatı Vakfı Kurucusudur. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği AICA Türkiye kurucusu ve onursal başkanıdır(2003). 2008-2010 İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Görsel Sanatlar Yönetmeni.  

Sanat Tarihine [Mümkün] Bakışlar -V

Fotoğraf, Görsel Kültür, Görsel Bilgi

Beral Madra

21 Nisan  2011

Şakir Kocabaş Salonu

Düzenleyen: Zeynep Gökgöz

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.