SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Şiirin Kaybolduğu Nokta: Mesnevinin Dizginlenemez Coğrafyası

Selim S. Kuru

18 Ekim 2014 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları program dizisinin on altıncı oturumunda Washington Üniversitesi (University of Washington, Near Eastern Languages and Civilization, Seattle, WA, USA)'nden Selim S. Kuru’yu misafir ediyoruz.  Kuru ile 18 Ekim 2014 tarihinde “Şiirin Kaybolduğu Nokta: Mesnevinin Dizginlenemez Coğrafyası” üzerine konuşacağız.

Şiirin Kaybolduğu Nokta: Mesnevinin Dizginlenemez Coğrafyası

Anadolu Türkçesiyle üretilmiş mesneviler bir türler ormanıdır. Bu nedenle kaynak araştırmalarında ve ulamlama çabalarında araştırmacıları dizginlenemez bir grup metinle karşı karşıya bırakırlar. Tarihten sözlüğe, felsefeden seyahatnameye bir çok türe yataklık eden bu zayıf biçime nasıl yaklaşılabilir? Biçim olarak mesnevi kaside ve gazel ile karşılaştırıldığında kafiye yapısı açısından daha zayıftır, öte yandan bu zayıflık uzun anlatılar oluşturma olanağını sağlar.

Uzun anlatılar için kullanılan mesnevi biçimini içerdiği konulardan ayrı bir biçimde nasıl düşünebiliriz? Ya da düşünmeli miyiz? Yazarlar yazdıkları mesnevileri nasıl kurguluyorlar, kurgularını nasıl denetim altında tutuyorlardı? Mesnevilere okurların yaklaşımı neydi? Bir mesnevi nasıl okunuyordu? Anadolu Türkçesi'nin ilk uzun soluklu metinlerinden bazılarının mesnevi biçiminde olması nasıl yorumlanabilir? 

Bu soruların ışığında bu konuşmada mesnevinin bir tür olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği tartışılmaktadır. Bu tartışmanın başlangıç noktasını Anadolu Türkçesi mesnevilerin alttürlerine göre nasıl bir gelişim gösterdikleri oluşturmaktadır. Tartışmada mesnevilerin konularına göre ulamlanmasının edebiyat tarihi üzerindeki etkileri de söz konusu edilecektir. Ancak konuşmanın çatısını bir yazın türü olarak mesnevinin şiirle ilişkisi oluşturmaktadır.

Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları 16

Selim S. Kuru*

Şiirin Kaybolduğu Nokta: Mesnevinin Dizginlenemez Coğrafyası

18 Ekim 2014,  Cumartesi, 15.00, Şakir Kocabaş Salonu

Düzenleyen: Meryem Babacan

 

* Doç. Dr.,University of Washington, Near Eastern Languages and Civilization, Seattle, WA, USA.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.