SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Bir Edebi Türün Tarihinden Osmanlı Edebiyatı Tarihine: Osmanlı Şair Tezkirelerinin İlk Yüzyılına Tarihselci Bir Bakış

Zeynep Altok

13 Aralık 2014 Cumartesi 15:00 Salon: ZEYREK SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi'nin düzenlediği Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları program dizisinin on yedinci oturumunda Zeynep Altok’u misafir ediyoruz.  Altok ile 13 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştireceğimiz programda “Bir Edebi Türün Tarihinden Osmanlı Edebiyatı Tarihine: Osmanlı Şair Tezkirelerinin İlk Yüzyılına Tarihselci Bir Bakış” üzerine konuşacağız.

Şair tezkireleri doğal olarak Osmanlı edebiyatı araştırmalarının vazgeçilmez temel kaynakları olagelmiştir. Ancak bu asli konumlarına rağmen bugüne kadar tarihselci bir bakışla yeterince incelendikleri söylenemez. Tüm metinler gibi şair tezkireleri de içinden çıktıkları toplumsal bağlamın "edebi tür" dediğimiz mercekten kırılmış ve ilk bakışta tanınmaz hale gelmiş kısmi bir resmini sunarlar. Tarihçinin işi, metinlerle bağlam arasında mekik dokuyarak tezkirelerin ardında nasıl bir toplumsal ve kültürel bağlam yattığını, bu bağlamın değişmesiyle metinlerin de nasıl değiştiğini araştırmaktır. Bu konuşmada 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kesintisiz bir gelenek olarak devam ettiği sık sık vurgulanan Osmanlı şair tezkireleri tarihindeki kırılmalara ve değişimlere vurgu yapılacak ve tezkireciliğin yaklaşık yüzyıllık ilk dönemi (1530'lardan 1630'lara) kendine has özellikler barındıran bir dönem olarak tanımlanacaktır. Ortaya çıkışı genellikle Herat tezkirelerinin etkisiyle açıklanan Osmanlı tezkireciliğini motive eden "yerel" etkenler vurgulanarak türün 16. yüzyıl Osmanlı toplumsal ve kültürel bağlamında nasıl bir ihtiyaca karşılık geldiği irdelenecektir. Tezkire türünün bu ilk evresine eşlik eden ve yine yaklaşık 1630'larda onunla birlikte ortadan kalkan başka edebi türlere işaret edilerek Osmanlı edebiyat tarihinin dönemlendirilmesi meselesi konusunda sorular ve tespitler ortaya atılacaktır. 

Klasik Türk Edebiyatı Konuşmaları 17

Zeynep Altok*

Bir Edebi Türün Tarihinden Osmanlı Edebiyatı Tarihine: Osmanlı Şair Tezkirelerinin İlk Yüzyılına Tarihselci Bir Bakış

13 Aralık2014, Cumartesi, 15.00

Zeyrek Salonu

Düzenleyen: Meryem Babacan

 

*İstanbul Bilgi Üniversitesi

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.