SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Yerelliğin Keşfi: Geç Osmanlı Döneminden Günümüze Sanat ve Mimaride Geleneğe Dönüşler

Ahmet Ersoy

11 Mayıs 2013 Cumartesi 16:00 Salon: ZEYREK SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi’nde Ekim ayında başlattığımız SanatHafıza program dizisinin yedinci oturumunda Boğaziçi Üniversitesi’nden Ahmet Ersoy’u konuk ediyoruz. 11 Mayıs tarihinde gerçekleşecek programda “Yerelliğin Keşfi: Geç Osmanlı Döneminden Günümüze Sanat ve Mimaride Geleneğe Dönüşler” üzerine konuşacağız.

 

Yoğun kültürel karşılaşmaların ortaya çıktığı 19. yüzyıldan itibaren Batı dışında konumlanmış olan birçok toplum modern dönüşümlerin yarattığı kopuşlara karşı kendi 'yerel' geleneklerini tanımlama ihtiyacı hissetti. Batı ile ötesindeki dünya arasındaki eşitsiz güç ilişkisinin gereği olarak gelenek ve 'otantiklik' kurguları Batı mahreçli araştırma ve temsil kalıpları üzerinden şekillendi. Bu konuşma Osmanlı dünyasına yoğunlaşarak Tanzimat sonrasında mimarlık ve sanat alanlarında ortaya çıkan yerel, canlandırmacı ve egzotik eğilimler üzerinde durmakta ve bu eğilimleri bir taraftan yerel gündemlerle, bir taraftan da küresel tüketim kültürünün talepleriyle ilişkilendirmeyi hedeflemektedir. Bu tarihsel arka planın eşliğinde günümüz Türkiyesi’nde geçmişle, özellikle Osmanlı geçmişiyle kurulan ilişkiler üzerine de farklı yorumların paylaşılması beklenmektedir.

SanatHafıza 7

Yerelliğin Keşfi: Geç Osmanlı Döneminden Günümüze Sanat ve Mimaride Geleneğe Dönüşler

 

Ahmet Ersoy*

11 Mayıs 2013 Cumartesi

16.00

Zeyrek Salonu

*Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyesidir. Geç Osmanlı dönemi kültürel temsil politikaları, mimari ve sanat üzerine çalışmaları vardır. Yayınları arasında Maciej Gorny ve Vangelis Kechriotis ile derlediği Discourses of Collective Identity in Central and Southeastern Europe (1775-1945) [Orta ve Güneydoğu Avrupa'da Kollektif Kimlik Söylemleri], vol. III, (Budapeşte ve New York: Central European University Press, 2010) isimli kitap ile 2007 yılında Muqarnas dergisinde çıkan “Architecture and the Search for Ottoman Origins in the Tanzimat Period” [Tanzimat Döneminde Osmanlı Köklerine Dönüş ve Mimarlık] başlıklı makalesi vardır.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.