SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Tanpınar Düşününde Tarih ve Hafıza

Süha Oğuzertem

25 Mayıs 2013 Cumartesi 15:00 Salon: ZEYREK SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi’nde Ekim ayında başlattığımız SanatHafıza program dizisinin sekizinci oturumunda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Süha Oğuzertem’i konuk ediyoruz. 25 Mayıs tarihinde gerçekleşecek programda “Tanpınar Düşününde Tarih ve Hafıza” üzerine konuşacağız.

Türkiye’deki düşünce ikliminde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın (1901-1962) tarihe ve hafızaya bakışı, uzun süre, Doğu-Batı ikilemi, geçmişten kopuşun yarattığı travma, “devam”ın kesintiye uğraması, aydınların bunalımı ve muhafazakârlık gibi bağlamlarda tartışıldı. Ancak, son yıllarda, yazarın kurmaca ve kurmaca dışı eserlerinde ortaya koyduğu yaklaşımların oryantalizm, varoluşçuluk, Batı edebi yüksek modernizmi ve estetisizm gibi bağlamlar açısından da yorumlanabileceği anlaşılmaya başladı. Bu toplantıda Süha Oğuzertem, Tanpınar’ı yanlış zamanlamanın / dönemlemenin düşünsel risklerine dikkat çekerek yazarın edebiyat tarihçiliği, denemeciliği ve eleştirmenliği üzerinde duracak; Tanpınar’ın romantik-realist gelenekten uzaklaşmasını bir gelenekçilik olarak değil, 19. yüzyıl sonu-20. yüzyıl başı Avrupa modernist edebiyatının değerleriyle yakınlığının bir ifadesi olarak yorumlayacak.

 

SanatHafıza 8

Tanpınar Düşününde Tarih ve Hafıza

Süha Oğuzertem *

25 Mayıs 2013 Cumartesi

15.00

Zeyrek Salonu

 

* İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü

 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.