SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Mazi, İstanbul Melankolisi ve Yeşilçam

Umut Tümay Arslan

24 Mayıs 2014 Cumartesi 15:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Sanat Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen SanatHafıza program dizisinin on üçüncü oturumunda Dr. Umut Tümay Arslan'ı misafir ediyoruz. 24 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleşecek programda “Mazi, İstanbul Melankolisi ve Yeşilçam” üzerine konuşacağız.

Kendi üzerine düşünen öznenin ortaya çıkışını mümkün kılan melankolik anlatı, kayba dair de bir cevap arayışıdır. Bu melankolik anlatı yoluyla, "biz" hayalinin manzaraları, mecazları üretilir. Kısaca bu topografya, kayıpların tarihiyle üretilen özel bir gramere sahiptir. Abdülhak Şinasi Hisar, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Pamuk'un İstanbul hatıralarıyla Yeşilçam'ın melankolik anlatılarının temas ettiği yer de bu ortak gramerdir. Orhan Pamuk, diğer iki yazardan farklı olarak bu gramerin içinde yol alarak orada İstanbul'un Türkleştirilmesini, Türk-İstanbul imgesi inşa etme  arzusunu da görecektir. Sunuşta, hem bu ortak grameri ya da ulusal-melankolik yörüngeyi hem de bizi bir kuyu gibi çeken geçmiş zaman tasavvurunda mazinin taşıdığı hortlaksı boyut tartışılmaya çalışılacaktır.

SanatHafıza 13

Mazi, İstanbul Melankolisi ve Yeşilçam

Umut Tümay Arslan*

24 Mayıs 2014 Cumartesi

15.00

Şakir Kocabaş Salonu

 

1975, Ankara doğumlu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü'nde doktorasını tamamladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde ders vermektedir. Toplum ve Bilim dergisi yayın kurulu üyesidir. Türkiye sineması ve film kuramları üzerine çalışıyor.

Kitapları: Çok Tuhaf Çok Tanıdık (Kolektif), 2005, Metis; Bu Kâbuslar Neden Cemil?, 2005; Mazi Kabrinin Hortlakları, 2010; Bir Kapıdan Gireceksin (Derleme), 2012, Metis.

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.