SEMİNERLER

İslam Felsefesinde Estetik

Ayşe Taşkent

Bu seminer süresince İslam felsefesinin temel metinleri merkeze alınarak İslam filozoflarının estetik üzerine düşünceleri incelenecektir. Grek estetiğinin İslam dünyasına nasıl aktarıldığı ve nasıl anlaşıldığı üzerinde durulacaktır. Antik felsefeden devraldığı mirasa kendi özgün yorumunu katan İslam filozoflarının estetik/ sanat felsefesine ilişkin yaklaşımları aşağıdaki sorular çerçevesinde tartışılacaktır:

Antik Yunan felsefesinin üç büyük filozofu olan Platon, Aristoteles ve Plotinus’un estetik düşünceleri nedir ve İslam dünyasına nasıl ve hangi kaynaklardan intikal etmiştir? İslam filozofları estetik ya da güzele ilişkin düşüncelerini hangi kavramlar çerçevesinde ele almış ve geliştirmişlerdir? Güzele ilişkin bir araştırmanın metafizik/ontolojik bağlamda ele alınması ve Tanrı’nın güzelliği ile ilişkilendirilmesi mümkün müdür? İslam filozoflarının poetikalarının, sanat felsefesine ilişkin başlıca yaklaşımlarını takip etmeye imkân verecek şekilde anlamlı bir okumasını yapabilir miyiz? İslam filozofları sanat ile hayal gücü arasında nasıl bir ilişki kurmaktadır? Aristoteles’in Poetika’sında temel kavram olan ve bütün sanat düşüncesini dayandırdığı mimesis/taklit kavramının İslam filozoflarının eserlerindeki izdüşümü nedir?

SEMİNER PROGRAM LİSTESİ

Salon Tarih Saat Seminer Semineri Veren Açıklama
ADNAN BÜYÜKDENİZ 3.03.2018 11:15 1 Ayşe Taşkent
ADNAN BÜYÜKDENİZ 10.03.2018 11:15 1 Ayşe Taşkent
ADNAN BÜYÜKDENİZ 17.03.2018 11:15 1 Ayşe Taşkent
ADNAN BÜYÜKDENİZ 24.03.2018 11:15 1 Ayşe Taşkent
ADNAN BÜYÜKDENİZ 31.03.2018 11:15 1 Ayşe Taşkent
ADNAN BÜYÜKDENİZ 7.04.2018 11:15 1 Ayşe Taşkent

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.