TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Vîlâyet-i Rûm’un inşası (15. Asırda Baniler-Vakıflar-Mimari Aktörler)

Çağhan Keskin

21 Ekim 2017 Cumartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Şehir ve Mahalle Konuşmaları başlıklı yeni program serisine başlayan Türkiye Araştırmaları Merkezi, mekan, şehir ve mahalle konularını tarihi ve güncel yönleri ile konuşmaya fırsat verecek tez, makale, kitap, proje vb. çalışmaları kitlesine ulaştırıp tartışmaya devam ediyor. Bu minvalde serinin Ekim ayı konuğu doktora tezi* çerçevesinde Çağhan Keskin** olacak.

Osmanlı siyasini erkininin on beşinci yüzyıl Anadolu'sundaki temsilcilerinden Yörgüç Paşa ve ailesi, Erken Osmanlı Mimarlığı'nın en önemli banileri olarak dikkat çeker. Aile bireylerinin, dönemin Osmanlı ortamının siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel dinamikleri ekseninde şekillenen banilik motivasyonu, Vilayet-i Rum çevresinin imarını sağlamıştır. 

Amasya, Tokat, Samsun, Havza, Vezirköprü, yakınlarındaki İshakalanı Köyü, Ladik, Kavak, Niksar, İskilip, Tosya, Sonisa/Uluköy, Gümüş, İznik ve Akhisar/Pamukova yerleşimlerine dağılan mimari üretim ve bu yerleşimleri çevreleyen vakıf arazileri ailenin siyasi ve sosyal etkinliğinin gerçekleştiği bölgeyi tariflemektedir. 

Aile bireylerinin himayesinde ortaya konulan farklı fonksiyonlara sahip mimarlık ürünleri, Bursa-Edirne çevresinde gelişmekte olan Osmanlı mimarlık program ve dilini taşrada temsil ederek, Vilayet-i Rum'un 'Osmanlılaşma'sındaki temel unsurlardan olmuştur.

 

*Vîlâyet-i Rûm’un inşası (Baniler-Vakıflar-Mimari Aktörler): Yörgüç Paşa Ailesi’nin Mimari Etkinliği (1429-1494), Doktora Tezi, İTÜ, 2017.

** Yrd. Doç. Dr., Kadir Has Üniversitesi.

 

Bu programın, BSV Bülten'in95. sayısı 93-94 sayfaları arasında yayınlanan, değerlendirme metnini aşağıdaki link üzerinden okuyabilirsiniz…

https://www.bisav.org.tr/Bulten/285/1759/vilayet_i_rum_un_insasi__15_asirda_baniler_vakiflar_mimari_aktorler

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.