TAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI

Kahramanı Yaratmak: İttihadcıların Alemdar Mustafa Paşa'yı Hatırlaması

Kemalettin Kuzucu

17 Eylül 2018 Pazartesi 17:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bu ay Bir Kitap Bir Yazar program konuğumuz Kemalettin Kuzucu* ile Kahramanı Yaratmak: İttihadcıların Alemdar Mustafa Paşa'yı Hatırlaması** kitabını konuşacağız.

 

Arka kapaktan:

“İttihadcılar, altı asrı devirmiş yorgun imparatorluğun çöküş senaryolarının çizildiği 20. yüzyılın başında, Meşrutiyet iktidarının meşruiyetini sağlamlaştırmak için ihtişamlı mazinin değerlerine sıkı sıkıya sarılmışlardı. Altı yüz yıla yayılan parlak zaferlerin şanlı kahramanlarının yeniden hatırlatılmasıyla, halkın bozulan maneviyatının yükseltileceği hesap edilmişti. Bu kahramanlardan biri de Alemdar Mustafa Paşa idi. Tarihimizin ilginç ve en çok tartışılan simalarından olan Alemdar Mustafa Paşa, payitaht İstanbul’da 3 ay 19 günü sadrazamlık görevi olmak üzere sadece dört ay ömür sürmüş olmasına rağmen, Osmanlı siyasi tarihinin akışını değiştirmek, yenileşme hareketlerinin önünü açmak, anayasal ve demokratik süreci başlatmak ve hatta insan hakları gibi modern kavramları Türkiye kamuoyunun gündemine getirmek türünden referanslarla tarih, hukuk ve siyaset bilimi gibi farklı disiplinlerde çalışan birçok araştırmacının ilgi sahasında yer almıştır.

Prof. Dr. Kemalettin Kuzucu, Kahramanı Yaratmak adını verdiği bu çalışmada İttihadcıların, Alemdar Mustafa Paşa üzerinden, bugün anma töreni diye ifade edilen ‘ihtifal’ olgusunu, İttihad ve Terakki popülizminin, Meşrutiyet’i ve bunun öngördüğü yönetim sistemini kitlelere benimsetmek için nasıl etkin biçimde kullandığını enfes bir üslupla anlatarak Türkiye’de tarih yazımı alanında yapılan ender çalışmalara bir yenisini ekliyor.

Alemdar Mustafa Paşa’nın monografisini okudukça geleneğin nasıl icat edildiğini bir kez daha göreceksiniz…”

 

 

* Prof. Dr., Marmara Üniversitesi

** Timaş Yayınları, 2018

İLGİLİ YUVARLAKMASALAR

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.