Havadis

Yaz seminerlerinde “Siyaset ve Ahlâk” tartışıldı
 
2-5 Tem­muz 2007 ta­rih­le­ri ara­sın­da dü­zen­le­di­ği­miz yaz se­mi­ner­le­ri­mi­zin ana te­ma­sı “Si­ya­set ve Ah­lâk” idi. Se­mi­ner­ler­de, İh­san Faz­lı­oğ­lu “Ame­lî Hik­met”, H. Mu­rat Kö­se “Ba­tı Dü­şün­ce­sin­de Si­ya­set ve Ah­lâ­kın Ay­rış­ma­sı”, Bur­han Kö­roğ­lu “Kla­sik İs­lâm Dü­şün­ce­sin­de Si­ya­set ve Ah­lâk”, İs­ma­il Ka­ra “Os­man­lı Si­ya­set Dü­şün­ce­si”, Mus­ta­fa Özel “Dev­let, İde­o­lo­ji ve Ah­lâk” ko­nu­la­rın­da bi­rer su­num yap­tı. Film-di­a gös­te­rim­le­ri ve de­ğer­len­dir­me top­lan­tı­sı­nın ar­dın­dan Ge­le­nek­sel Sa­pan­ca ge­zi­siy­le yaz prog­ra­mı so­na er­di. 
 
 
 
TALİD’in 9. sayısı çıktı
 
Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Li­te­ra­tür Der­gi­si (TA­LİD)’nin 9. sa­yı­sı es­ki Türk ede­bi­ya­tı ta­ri­hi li­te­ra­tü­rü­ne ay­rıl­dı. Ağır­lık­lı ola­rak, XII­I. yüz­yıl son­ra­sı Ana­do­lu sa­ha­sın­da­ki Türk ede­bi­ya­tı­na da­ir ya­zı­la­rın bu­lun­du­ğu bu sa­yı­da, ede­bi­yat ta­rih­le­ri, çe­şit­li ka­te­go­ri­ler­le es­ki Türk ede­bi­ya­tı ça­lış­ma­la­rı, bel­li dö­nem­le­re ait es­ki ede­bi­yat ça­lış­ma­la­rı, sa­ha için­de bel­li bir mec­ra­da akan ça­lış­ma­lar, tür­ler, ko­nu­lar ve bi­yog­ra­fi­le­rin li­te­ra­tür­le­ri ile ku­rum, ki­tap-der­gi ta­nı­tım­la­rı bu sa­yı­la­rın ko­nu­la­rı in­ce­le­ni­yor. Ay­rın­tı­lı bil­gi­ye www. ta­lid.org ad­re­sin­den ula­şı­la­bi­lir.
 
 
Harf Harf Kadınlar sempozyumu gerçekleştirildi
 
Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar Mer­ke­ziKa­dın Kim­li­ği Üze­rin­den Çağ­daş Kül­tür Oku­ma­la­rı Atöl­ye gru­bu, “Harf Harf Ka­dın­lar” baş­lık­lı bir sem­poz­yum dü­zen­le­di.Kü­re­sel dün­ya­nın de­ği­şen ni­te­li­ği­ni kim­lik po­li­ti­ka­la­rı ve cin­si­yet di­na­mik­le­ri açı­sın­dan ele al­mak ama­cıy­la bir ara­ya ge­len atöl­ye ka­tı­lım­cı­la­rı, Na­zi­fe Şiş­man ve Se­vinç A. Öz­can’ın ko­or­di­na­tör­lü­ğün­de yak­la­şık dört yıl­dır ça­lış­ma­la­rı­na de­vam edi­yor. 3 otu­ru­mun ve 9 su­nu­mun yer al­dı­ğı sem­poz­yum­la bir­lik­te BSV ih­ti­sas sem­poz­yum­la­rı­nın sayısı 6’ya yükseldi.
 
TAM’da yeni okuma grubu:
Ahlâk-ı Alâî Okumaları
 
İh­san Faz­lı­oğ­lu’nun yö­ne­ti­min­de, Kla­sik Ya­yın­la­rı ta­ra­fın­dan neş­re­di­len Kı­na­lı­za­de Ali Çe­le­bi’nin Ah­lâk-ı Alâ­î ki­ta­bı­nın oku­nup tar­tı­şı­la­ca­ğı prog­ram 2 Ha­zi­ran 2007 ta­ri­hin­de baş­la­dı. On beş gün­de bir ya­pı­la­cak ça­lış­may­la il­gi­li www.bi­sav.org.tr ad­re­sin­den da­ha
ay­rın­tı­lı bil­gi­ye ula­şı­la­bi­lir.
 
 
2007 Güz seminerleri 19-20 Ekim’de başlıyor
Vak­fı­mı­zın ku­ru­lu­şun­dan bu­gü­ne ka­dar ke­sin­ti­siz ola­rak dü­zen­le­nen Bi­lim ve Sa­nat Vak­fı se­mi­ner­le­ri­nin 2007 Güz dö­ne­mi 19-20 Ekim­de baş­la­ya­cak. Se­mi­ner­ler, ge­nel gi­riş se­mi­ner­le­ri dı­şın­da dört baş­lık al­tın­da top­la­nı­yor: Kü­re­sel Araş­tır­ma­lar, Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı, Sa­nat Araş­tır­ma­la­rı ve Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı. Bu dört­lü tas­ni­fin her bi­ri de ken­di için­de, gi­riş, te­mel ve özel se­mi­ner­ler şek­lin­de üçe ay­rı­lı­yor.
 
Dîvân 22. sayısında “Düzen” kavramını ele alıyor
 
Dî­vân: Di­sip­lin­le­ra­ra­sı Çalışmalar Der­gi­si, 22. sa­yı­sın­da “dü­zen” kav­ra­mı­nı in­ce­le­yen ya­zı­lar­la oku­yu­cu­la­rı­nın kar­şı­sı­na çı­ka­cak. Der­gi­de yer ala­cak makaleler şöy­le: Fred Dall­mayr, “Dün­ya Dü­ze­ni ve Va­tan­daş­lık: Ulus-Dev­le­tin Öte­sin­de Ye­ni Ara­yış­lar”, TU Wei­ming, “‘Ay­dın­lan­ma Zih­ni­ye­ti’nin Öte­si: An­tro­po­koz­mik Bir Ba­kış Açı­sı”, Ce­mil Ay­dın, Em­per­ya­lizm Kar­şı­tı Bir İm­pa­ra­tor­luk: Os­man­lı Tec­rü­be­si Işı­ğın­da On Do­ku­zun­cu Yüz­yıl Dün­ya Dü­ze­ni”, Hay­ret­tin Yü­ce­soy, “Al­lah’ın Ha­li­fe­si, Dün­ya­nın Ka­dı­sı: Bir Dün­ya İm­pa­ra­tor­lu­ğu Ola­rak Hi­la­fet” ve Ab­dul­lah Me­sud Kü­çük­ka­lay, “Kao­tik Bil­gi­den Sen­kro­nik Bil­gi­ye Bir İk­ti­sat Ta­ri­hi Teo­ris­ye­ni: Meh­met Genç”.
 
 
Notlar 7 çıktı
 
XVI. yüz­yıl bi­lim ada­mı ve as­tro­nom Ta­ki­yüd­din Ra­sıd’ı an­mak ve yap­tı­ğı ça­lış­ma­la­rın bi­lim ta­ri­hin­de­ki ye­ri­ni tes­pit et­mek ama­cıy­la, Tür­ki­ye Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 19 Ka­sım 2005 ta­ri­hin­de “Gö­ğe Ba­kan Adam: 420. Ölüm Yıl­dö­nü­mün­de Ta­ki­yüd­din Ra­sıd” baş­lık­lı bir pa­nel dü­zen­le­miş­ti. Va­kıf Baş­ka­nı Mus­ta­fa Özel’in açış ko­nuş­ma­sıy­la baş­la­yan pa­ne­le İh­san Faz­lı­oğ­lu, Ra­ma­zan Şe­şen, Rem­zi De­mir, Atil­la Bir, Mus­ta­fa Ka­çar ve Hü­se­yin Ga­zi Top­de­mir pa­ne­list ola­rak ka­tılmıştı. Not­lar-7 bu pa­nel­de ya­pı­lan su­num­la­rı il­gi­li­si ile bu­luş­tu­ru­yor. 
 
 
MAM’dan yeni toplantı serisi:
Modern Dönemde İslamî İlimler Tasavvuru
 
Me­de­ni­yet Araş­tır­ma­la­rı Mer­ke­zi 2006-2007 dö­ne­min­de sos­yal bi­lim­ler ala­nın­da öne çık­mış çağ­daş dü­şü­nür­le­rin gö­rüş­le­ri­ni ta­nıt­mak ve tar­tış­ma­ya aç­mak he­de­fiy­le ger­çek­leş­tir­di­ği “Çağ­daş Ku­ram­cı­lar” top­lan­tı se­ri­si­nin ar­dın­dan 2007-2008 dö­ne­min­de de 19. yüz­yıl­dan baş­la­yıp 20. yüz­yı­lın ilk çey­re­ği­ne uza­nan za­man di­li­min­de, baş­ta Os­man­lı coğ­raf­ya­sı ol­mak üze­re İs­lam dün­ya­sı­nın di­ğer böl­ge­le­rin­de­ki âlim ve en­te­lek­tü­el­le­rin İs­la­mî ilim­le­re da­ir ta­sav­vur­la­rı­nı ele alan ve bu ta­sav­vur­la­rın kla­sik dö­nem­de­ki yak­la­şım­dan fark­lı­laş­tı­ğı nok­ta­la­ra yo­ğun­la­şan bir top­lan­tı di­zi­si baş­la­tı­yor. Her ay bir ilim da­lı­nın (tef­sir, fı­kıh, ke­lam, ha­dis, fel­se­fe/ah­lak, ta­rih/si­ya­set) ele alı­na­ca­ğı top­lan­tı se­ri­si­nin ilk otu­ru­mu, 20 Ekim 2007 Cu­mar­te­si gü­nü dü­zen­le­ne­cek bir pa­nel­le ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­.
 
 
Şakir Kocabaş’ı mezarı başında andık
 
19 Ağus­tos 2006 sa­ba­hı ge­çir­di­ği bir ra­hat­sız­lık so­nu­cu Hak­kın rah­me­ti­ne ka­vu­şan Doç. Dr. Şa­kir Ko­ca­baş’ı ölü­mü­nün bi­rin­ci yıl­dö­nü­mün­de Eyüp’te­ki kab­ri ba­şın­da an­dık. Dost­la­rı ve öğ­ren­ci­le­ri­nin de iş­ti­rak et­ti­ği an­ma top­lan­tı­sın­da Kur’an’ı Ke­rim oku­nup, du­a edil­di. 1991-2006 yıl­la­rı ara­sın­da Vak­fı­mız­da se­mi­ner­ler ve­ren Şa­kir Ko­ca­baş, özel­lik­le ya­pay ze­ka ve dil fel­se­fe­si ala­nın­da­ki ça­lış­ma­la­rıy­la ta­nı­nı­yor­du. Bi­lim adam­lı­ğı­nı gö­nül er­li­ği ile bir­leş­tir­miş; mü­te­vek­kil, mü­te­va­zı, her ha­lin­den ib­ret­lik ders­ler çı­kar­tı­la­bi­le­cek ör­nek bir şah­si­yet­ti. Şa­kir Ko­ca­baş ho­ca­mı­zı, ağa­be­yi­mi­zi, ar­ka­da­şı­mı­zı bu­ra­dan bir ke­re da­ha rah­met­le anı­yo­ruz. 
 
 
Yazma Araştırma ve Tenkitli Metin Hazırlama Semineri
 
Bu önem­li se­mi­ner, 25 Tem­muz Çar­şam­ba gü­nü al­tı se­mi­ner (bi­rer sa­at) şek­lin­de Ve­fa Sa­lo­nu’nda ya­pıl­dı. İh­san Faz­lı­oğ­lu, il­mî ça­lış­ma­lar­da en önem­li kay­nak tür­le­rin­den bi­ri olan yaz­ma eser­le­rin de­rin­le­me­si­ne ta­nı­tı­mı­nı yap­tı ve bu tür eser­le­rin ça­lı­şıl­ma­sı sı­ra­sın­da ta­kip edi­le­cek esas­lar ve usul­ler üze­rin­de dur­du.
 
 
TAM’da yeni okuma grubu:
Osmanlı İktisat Tarihi Kaynakları
 
Ge­nel ola­rak Os­man­lı ta­ri­hi, özel ola­rak da ik­ti­sat ta­ri­hi kay­nak­la­rı­nı genç araş­tır­ma­cı­la­ra ta­nıt­mak ama­cıy­la, Dr. Ba­ki Ça­kır yö­ne­ti­min­de 11 Ma­yıs­ta baş­la­yan et­kin­li­ğe ka­tı­lım için ile­ri dü­zey­de Os­man­lı­ca bil­mek ge­re­ki­yor. Ça­lış­ma bo­yun­ca, ar­şiv­de ik­ti­sat ta­ri­hi için kul­la­nı­lan bel­ge­ler, def­ter­ler ve dos­ya­la­rın dip­lo­ma­tik ve pa­le­og­ra­fik özel­lik­le­ri, han­gi sü­reç­ler­den ge­çe­rek üre­til­di­ği, araş­tır­ma­cı­lar ta­ra­fın­dan han­gi tür bil­gi­ler el­de edi­le­bil­di­ği vb. me­se­le­ler et­ra­fın­da oku­ma­lar ya­pı­la­cak
 
 
2007-2008 Kademe seminerleri 20 Ekimde başlıyor
 
İh­ti­sas ve Atöl­ye ça­lış­ma­la­rı­na ka­tı­lım için ön ha­zır­lık ma­hi­ye­tin­de­ki ka­de­me se­mi­ner­le­ri­nin 2007-2008 dö­ne­mi, ye­ni grup­lar­la 20 Ekim­de fa­ali­yet­le­ri­ne baş­la­ya­cak. Dü­şün­ce ta­ri­hi ve dün­ya ta­ri­hi ol­mak üze­re iki prog­ra­mın ta­kip edil­di­ği se­mi­ner­ler­de, An­tik dö­nem, Or­ta­çağ, İs­lâm dü­şün­ce­si ve mo­dern dö­ne­me iliş­kin ta­ri­hî-fel­se­fî kav­ram­lar ana­liz edi­le­rek ta­ri­hî sü­reç­te­ki yan­sı­ma­la­rı­na da­ir de­rin­lik­li oku­ma­lar ya­pı­lı­yor. Ka­de­me se­mi­ner­le­ri­ne ka­tı­lan­lar ile da­ha son­ra bir sem­poz­yum dü­zen­le­ni­yor.

Ka­de­me se­mi­ner­le­rin­den fay­da­lan­mak is­te­yen ka­tı­lım­cı­la­rın, se­mi­ner dö­nem­le­rin­de en az 1 Ge­nel Gi­riş ve en az 2 Gi­riş se­mi­ne­ri­ne de­vam et­me­le­ri ve dö­nem so­nun­da­ki de­ğer­len­dir­me­ler­de ba­şa­rı­lı ol­ma­la­rı ge­re­ki­yor

EDITOR'S CHOICE

SEMINARS

As the most traditonal activity of BISAV, the courses take place in every fall and spring of a year.

MORE INFO


FOLLOW US

Add your e-mail address here to be informed about our programs (seminars, symposiums, panels, etc.).