SAM ATÖLYELER

Türk Sineması Atölyesi I

İhsan Kabil

7 Nisan 2010 Çarşamba

                Türk Sineması Atölyesi çalışmasının ilk ayağı, Türk sinemasının başlangıcından 1960 yılına kadar olan serüvenini kronolojik olarak filmler ve kitaplar doğrultusunda analiz etmeyi hedefliyor. Atölye kapsamında ele alınacak konu başlıkları şöyle: Osmanlıda Sinema – 1923, Muhsin Ertuğrul Sineması: Tiyatrocular Dönemi, Türk Sinemasında Geçiş Dönemi: 1939–1950, Türk Sinemasında 1950–1960 Dönemi.
Programda yer alan filmler iki haftada bir belirlenen saatte seyredilir. Katılımcılar tarafından önceden okunması gereken metinler film gösteriminin ardından mütalaa edilir. Daha sonra seyredilen filmin münazara yoluyla değerlendirmesi yapılır. Atölyenin ilerleyen vakitlerinde metinler katılımcılar arasında paylaştırılacaktır. Katılımcılardan konu sunma sırası gelen kişi, metni hazırlayarak gruba sunacaktır. Ayrıca programda yer alan bazı filmlerin derinlemesine okuması gerçekleştirilecektir.
Atölye için öngörülen süre ‘iki haftada bir, 4 saat’ olmak üzere 16 haftadır. Devam zorunluluğu vardır, olağanüstü hâller dışında üç kereden fazla devamsızlık yapan katılımcıların atölyeyle ilişkisi kesilir.
Herkese açık olan atölyede müracaatlar elektronik posta yoluyla Sanat Araştırmaları Merkezi’ne (bsvsam@gmail.com) yapılacaktır.* Son başvuru tarihi 5 Nisan 2010’dur. Ayrıca başvuran bütün adaylarla 7 Nisan 2010 tarihinde18.00–20.00 saatleri arasında Karagöz salonunda mülakat yapılacak ve katılımcılar belirlenecektir.
 
* Su bilgiler yer almalıdır: Adı Soyadı, Eğitim Durumu, Okul (Fakülte, Bölüm, Sınıf) ya da Kurum Bilgileri, İletişim Bilgileri ( Telefon ve E-mail), BİSAV Takip Durumu ( Kademe Seminerlerini takip ediyorum, Bahar/Güz Seminerlerini takip ediyorum, Okuma grubu/atölyelere katılıyorum, BİSAV Araştırma Merkezlerinin faaliyetlerine katılıyorum, BİSAV’ın henüz hiçbir faaliyetine katılmadım.)
 
Ele Alınacak Kitaplardan Bazıları:
 
Karagözden Sinemaya Türk Sineması ve Sorunları Cilt 1–2 / Nijat Özön
Türk sineması - Âlim Şerif Onaran / Kitle Yay.
Türk Sinema Tarihi –  Nijat Özön / Artist Reklâm Ortaklığı Yay.
Türk Sineması Tarihi – Oğuz Makal / 9 Eylül Üni. Yay.
Türk Sinema Kronolojisi 1895–1966 – Nijat Özön / Bilgi Yay.
Türk Sinema Tarihi - Giovanni Scognamillo / Kabalcı
Ulusal Sinema Kavgası Halit Refiğ / Dergâh Yay.
 
Ele Alınacak Filmlerden Bazıları:
 
Aysel Bataklı Damın Kızı, Yön: Muhsin Ertuğrul, 1934
Bir Dağ Masalı, Yön: Turgut Demirağ, 1947
Vurun Kahpeye, Yön: Ömer Lütfi Akda, 1949
İstanbul’un Fethi, Yön: Aydın Arakon, 1950
Kanun Namına, Yön: Ömer Lütfi Akad, 1952
Düşman Yolları Kesti, Yön: Osman F. Seden, 1959
Kırık Plak, Yön: Osman F. Seden, 1959
Kırık Çanaklar, Yön: Memduh Ün, 1960
Gecelerin Ötesi, Yön: Metin Erksan, 1960

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.