SAM OKUMA GRUPLARI

20. Yüzyılda Sanat ve Kuram

Nazım Hikmet Richard Dikbaş

9 Kasım 2012 Cuma Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU

Bilim ve Sanat Vakfı Sanat Araştırmaları Merkezi bünyesinde Dr. Nicole Nur Kançal ve Dr. Ayşe Taşkent'in koordinatörlüğünde üç yıldır devam eden "İslam Sanatı ve Sanat Düşüncesi Araştırma Atölyesi: Tasvir Teorileri ve İslam Sanatı" başlıklı atölye, çalışmalarını İslam Sanatı üst başlığı altında söz konusu geleneğin görsel kültür ve deneyimini, disiplinler arası bir yaklaşımla ele alarak tasvir geleneğini felsefî, tarihî, sosyal, kültürel ve sanat tarihi çerçevesinde incelemeyi amaçlamakta, çalışmalarını bu yönde sürdürmektedir.

2012 yılında da devam edecek olan atölye kapsamında Nazım Hikmet Richard Dikbaş'ın sunum yapacağı ve 8 hafta sürecek olan  "20. Yüzyılda Sanat ve Kuram" başlıklı bir dizi düzenlenecektir.   

Ayda bir defa gerçekleşecek atölyenin ilk toplantısı herkese açık olup 9 Kasım 2012 Cuma günü saat 18.00’de Bilim ve Sanat Vakfı Şakir Kocabaş Salonu’nda düzenlenecektir.

İlk oturumda öncelikle sanatın tanımında 20.yy. başında gerçekleşen köklü değişiklikten bahsedilecek ve bu değişikliğin hem ardından gelen sanat üzerindeki etkisi hem de 20.yy. öncesi sanata bakışımızı nasıl dönüştürdüğü değerlendirilecektir. Daha sonra avant-garde, özerklik, kavram, bağlam, çerçeve gibi kavramlar üzerinden, 20.yy.’da sanat ve felsefe arasında nasıl bir etkileşim gerçekleştiği görülecek, özellikle 20.yy.'ın ikinci yarısında sanat ve felsefenin neden bu denli yakınlaştığına dair bazı öngörüler geliştirilecektir.

Toplantı öncesi tavsiye edilen okumalar:

Marcel Duchamp, “Richard Mutt Vakası”, 1917, s. 283; Sanat ve Kuram, 1900-2000, Değişen Fikirler Antolojisi, Editörler: Charles Harrison-Paul Wood, Tercüme: Sabri Gürses, Küre Yayınları, 2011.

Walter Benjamin, “Mekanik Prodüksiyon Çağında Sanat Eseri”, 1936, s.558; Sanat ve Kuram, 1900-2000, Değişen Fikirler Antolojisi, Editörler: Charles Harrison-Paul Wood, Tercüme: Sabri Gürses, Küre Yayınları, 2011.

Alfred H. Barr Jr, “Kübizm ve Soyut Sanat'tan”, 1936, s.416; Sanat ve Kuram, 1900-2000, Değişen Fikirler Antolojisi, Editörler: Charles Harrison-Paul Wood, Tercüme: Sabri Gürses, Küre Yayınları, 2011. 

EDİTÖRDEN

SEMİNERLER

Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.

DETAYLI BİLGİ


BİZİ TAKİP EDİN

Vakfımızın düzenlediği programlardan (seminer, sempozyum, panel, vs.) haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakabilirsiniz.